Kui tihti vajavad paljud taimed hoolt ja rohkelt aega, siis nende taimede kasvatamisega saab hakkama ka kõige kogenematum aednik.
Aednik annab nõu: nende taimede kasvatamisega saab hakkama igaüks
Selleks, et oma värskelt kasvatatud saadusi saaks maitsta ka kõige laisem rohenäpp, annab nõu taimespetsialist Egle Kann Taimekullerist.
Rohemünt
Kanni sõnul on rohemünt «Moroccan» (ehk Maroko münt) lihtsasti kasvatatav, kuid samas pakub see rohkelt kasutusvõimalusi.
Värskeid lehti kasutatakse magustoitude, salatite, kastmete ja isegi värskete kartulite maitsestamiseks. Kokteilisõprade rõõmuks saab sellest valmistada ka ehtsat Mojitot.
Kasvatamine on lihtne: münt vajab tavalist aiamulda. Rohemünti võib kasvatada suuremas konteineris.
Rosmariin
Maitsetaimedest soovitab kõige rohkem spetsialist koduaeda ka harilikku rosmariini, mis on eriliselt meeldiva aroomiga taim.
Noori võrseid kasutatakse liha- ja kalatoitude maitsestamiseks. Eriti maitsev on Kanni sõnul rosmariin koos värske ahjukartuli ja küüslauguga.
Seemnest kasvatamine võib naise sõnul olla veidi keerulisem, aga kõige lihtsam on kevaditi soetada uus ja noor taim, mille võib ka talveks tuppa aknalauale talvituma viia.
Kurk
Köögiviljataimede valikust toob Kann esile lühiviljalise kurgi, mida võib kasvatada ka avamaal. Kurgitaime saab hõlpsalt istutada ka mõnda vanasse anumasse, näiteks patta või puutünni, mis on seisma jäänud.
Kurk vajab head mulda ja palju vett. Spetsialisti sõnul on hooldus väga lihtne ja jääb vaid kastmisvaev, kui kasvatamiseks valida vastav muld.
Söödav kuslapuu
Koduaeda soovitab veel spetsialist sinist ehk söödavat kuslapuud (Lonicera caerulea var. edulis). Kanni sõnul valmivad kuslapuu marjad aias kõige esimesena. Sinised marjad meenutavad maitselt mustikat ning on suure C-vitamiini sisaldusega.
Aias kasvamiseks vajab kuslapuu päikeselist kasvukohta. Mullastiku suhtes on taim vähenõudlik ning ei vaja erilist hoolt. Spetsialist soovitab saagi suurendamiseks kõrvuti istutada kaks erinevat sorti.
Kõik maitsetaimed
Üheaastaseid maitsetaimi võib aknalauale ja aiamaale külvata järjepidevalt, siis on alati värsket võtta. Maitsetaimi võib suveperioodil edukalt kasvatada ka rõdukastides ja aiavaasides.
Kann soovitab külvata värske saagi kindlustamiseks uue seemne iga 2-3 nädala tagant.