Mis oleks, kui koliks... Kärdlasse? (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eramaja Kärdlas.
Eramaja Kärdlas. Foto: Scanpix/Postimees/Jaanus Lensment

Hiiumaa «pealinn» Kärdla on Eesti mõistes üsna väike, aga väga tegus linn. Terve saare peale on see, muide, ainuke linn üleüldse.

Miks Kärdla?

Kärdlasse meelitab inimesi päriseks tulema saarele omane rahulik, isegi pisut laisklev elutempo, mida siin keegi, erinevalt suurema linna elanikest, häbiväärseks ei pea. Ja miks peakski? Arutu tormamise asemel osatakse siin elu ja hetke nautida ja närvid jäävad ilmselt palju tervemaks kui tempokas suures linnas. 

Kärdla on pisike linn, kus 2016. aasta 1. jaanuari seisuga kõigest 3300 elanikku. Privaatsusest me nii väikese linna puhul rääkida ei saa, kuid see ongi ühtlasi Kärdla pluss: kohalikud kiidavad, et kõik tunnevad kõiki, aga see on positiivne ja tekitab kogukonnatunnet. 

Kohalikud kiidavad sedagi, et Kärdlas arvestatakse väga laste ja nende vajaduste ning huvidega. Laste kasvatamiseks on see paljude kinnitusel kindlasti parem koht kui suuremad linnad.

Kärdla. Foto:
Kärdla. Foto: Foto: Scanpix/Postimees/Jaanus Lensment

Mis räägib Kärdla kahjuks?

Mõistagi puuduvad Kärdlas suurele linnale omased mugavused. Sa ei saa hilise õhtuni poodi minna, sest see on lihtsalt kinni. Vahel seisab mõni kodune remondiprojekt terve nädalavahetuse, sest pood, kust  vajalikku materjali saab, avatakse alles esmaspäeval. 

Suuremast linnast tulnul on kindlasti alguses raske kohaneda sellega, et pole paljusid muidki mugavusi ja teenuseid, mis varasemas elus ehk alati käepärast olnud. Näiteks: kuigi Kärdlas on oma haigla, on seal aeg-ajalt puudus arstidest.

Kui mandrile asja on, sõltutakse täielikult praamiliiklusest, nii et päris suvalisel hetkel tulla ja minna ei saa.

Kui kallis?

Kinnisvarapakkumisi on Kärdlas vähe. Kolmetoalise korteri saab kätte 15 000 kuni 38 500 euro eest. Üürikortereid kinnisvaraportaalis pakkuda ei olegi, need liiguvad saarel rohkem tutvuste kaudu.
4-5-toalise maja eest tuleb välja käia 58 000 kuni 128 000 eurot.

Müügis olev maja Kärdlas. Foto:
Müügis olev maja Kärdlas. Foto: Foto: KV.EE

Koolid?

Üldhariduskoolidest tegutsevad Kärdlas Hiiumaa gümnaasium ja Kärdla Põhikool. Kutseharidust saavad Kärdla elanikud omandada Hiiumaa Ametikoolis Suuremõisas, kus muuhulgas võimalik õppida näiteks kinnisvarahooldajaks, palkmajaehitajaks, nooremaednikuks ja väikesadama spetsialistiks.

Huviharidust pakub näiteks Rudolf Tobiase nimeline Kärdla Muusikakool, kus saab õppida klaverit, kannelt, akordioni ja trompetit.

Aga töö? 

Nagu arvata võib, on spetsiifilisi töökohti Kärdlas napivõitu, seega väga konkreetse eriala spetsialistina tuleks sinna kolimist plaanides teha tubli eeltöö ses osas, missugust rakendust seal leida annaks. 

Põhiliselt liigub töökohti teenindussektoris, vahel võib üht-teist leida ka haiglast,  koolist või kohalikust omavalitsusest. 

Kuna Hiiumaa ei ole suur saar, pole õnneks probleemiks ka kaugemal tööl käia. Alati on variant oma ettevõtte loomine või kaugtöö.

Kärdla haigla. Foto: Scanpix/Postimees/Tairo Lutter
Kärdla haigla. Foto: Scanpix/Postimees/Tairo Lutter Foto: Tairo Lutter / Postimees

Mida vabal ajal teha?

Tohutuid meelelahutuskeskusi Kärdlas ei ole, kuid olemas on näiteks Hiiu Valla Kultuuri ja Vaba Aja Keskus, mis pakub organiseeritud meelelahutust: näha saab teatrietendusi, kuulata kontserte ja vaadata uusimaid filme.

Ilus loodus pakub võimalusi sportimiseks, randade ja mere lähedus soosib veespordiga tegelemist. 

Kärdlast algav matkarada. Foto:
Kärdlast algav matkarada. Foto: Foto: Scanpix/Postimees/Priit Pullerits

Kus süüa?

Mitte ainult Kärdla, vaid kogu Hiiumaa on viimasel aastal eriti menukaks saanud oma arvukate väga heade söögikohtade poolest. Kärdlast alguse saanud igasuvine kohvikutepäev on levinud samuti üle terve saare ja kuuldavasti just Kärdla eeskujul korraldavad kodukohvikute päevi ka paljud teised linnad ja linnaosad Eestis. 

Kindlasti tasub Kärdlas külastada restot Kuur. Tihti kiidetakse ka koduse toiduvalikuga kohvikut Viiger ja pubi Wabrik. 

Resto Kuur Foto:
Resto Kuur Foto: Foto: Kuur

Midagi veel? 

  • 2013. aasta sügisel ühines linn Kõrgessaare vallaga Hiiu vallaks.
  • 2011. aastal valiti Kärdla TV3 laulusaates Eesti laulupealinnaks.
  • Kärdla rahvast on ajaloos nimetatud naljaga kohvilähkriteks. 1971. aastal kogutud pärimuse järgi sai see alguse sellest, et Kärdla alevi mehed vanasti vabrikusse töle minnes alati lähkriga kohvi kaasa võtsid. 
  • Kärdlas on suurepärane supelrand Tõrvanina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles