Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Käes on parim aeg supertervisliku aiasaaduse tarvitamiseks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võilillesalat õunaga.
Võilillesalat õunaga. Foto: www.flickr.com

Umbrohi on aedniku üks suurimaid vaenlasi, kuid mõni neist on seda väärt, et oma suhtumist temasse muuta. Kirumise asemel võiks teda hoopis elevusega oodata ja saabumisel ruttu nahka pista.

Tegu on mõistagi võilillega, mis üks levinumaid ja visamaid umbrohtusid üldse. Samas on see üks äärmiselt tervislik taim, millest saab nii mett kui salatit. 

Kui võilillemesi pole nii väga tervislik, sest selle sisse käib suur hulk suhkrut, siis võilille lehed ja juured salatina on suurepärane vitamiinipomm kevadiste toidukordade kõrvale. 

Lehtedest salati valmistamiseks pole vaja muud kui:

  • võilillelehti
  • pisut sidrunimahla
  • soola
  • hapukoort või maitsestamata jogurtit
  • soovi korral muud umbrohtu, näiteks nõgeselehti (need tuleb keeva veega üle kallata) või naati

Tee nii: 

  • pese võilillelehed puhtaks ja leota umbes viis minutit soolvees
  • soovi korral haki
  • sega hapukoore või jogurtiga

Salat sobib väga hästi igasugu roogade kõrvale. Samuti võib salatisse soovi korral lisada näiteks feta- või kitsejuustu, muna, praetud kanalihakuubikuid või kala - nii saab sellest juba iseseisva roa. Koorekastme asemel võib kastme teha ka sinepist ja meest või õlist.

Tagasi üles