Koduomanik: kuidas aiamööbel aasta läbi puhtana hoida

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiamööbel
Aiamööbel Foto: www.flickr.com

«Kuna minu aias on lumivalged välidiivanid, küsitakse minult tihti, kuidas neid nii puhtana suudan hoida. Selleks on mul välja kujunenud üks kindel rutiin,» räägib koduomanik Julia.

Eesti suved on alati ettearvamatud ning iga päev võib endaga kaasa tuua kas tulikuuma päikese või ootamatu paduvihma. Siiski ei tasu halbade ilmade tõttu loobuda mõnusast välimööblist, kuna õigesti hooldades püsib see ka kõige tormisemate ilmadega ilusana.

Sodi täis diivan
Sodi täis diivan Foto: www.chrislovesjulia.com

Esiteks soovitab koduomanik Julia alati kogu mööbli, eriti pehmed pinnad, katta spetsiaalse mööblile pihustatava niiskusevastase spreiga. «Isegi kui mööbel on mõeldud õues kasutamiseks, tasub see ikka niiskustõkkega üle pihustada,» annab naine nõu. Lisaks vihma eest kaitsmisele, on spreiga kaetud pinnalt tunduvalt lihtsam plekke puhastada.

Lehepuhurit saab kasutada ka mööbli puhastamiseks
Lehepuhurit saab kasutada ka mööbli puhastamiseks Foto: www.chrislovesjulia.com

Pärast tormist päeva on välidiivanid ja vaibad tavaliselt kaetud puulehtede ja sodiga. Nende eemaldamiseks kasutab Julia pere lehepuhurit. «Vanasti pühkisin sodi maha harjaga, kuid avastasin, et sellega ei saa tolmust täielikult lahti. Lisaks hõõrub see mustuse pigem kanga sisse. Lehepuhur on palju kiirem ja lihtsam viis mööbli puhastamiseks,» väitis naine.

Aeg-ajalt tuleb eemaldada diivanitelt plekid
Aeg-ajalt tuleb eemaldada diivanitelt plekid Foto: www.chrislovesjulia.com

Viimane asi, mis naine pehmete pindadega teeb, on plekkide eemaldamine. Kuigi soovituslik on muretseda välidiivanitele alati eemaldatavad katted, mida saab aeg-ajalt ka pesumasinas pesta, on mõistlik plekkide tekkimisel need siiski võimalikult kiiresti ära puhastada.

Selle jaoks saab kasutada tavalist üldpuhastusvahendit. Pritsi see pinnale ning lase sellel mõned minutid seista. Siis hõõru plekk väikese harjakesega kangast välja. 

Pleki eemaldamine
Pleki eemaldamine Foto: www.chrislovesjulia.com

Vihmaste ilmadega soovitab naine kasutada alati kilest diivanikatteid, et pehmetele pindadele hallitus ja liigset niiskust ei tekiks. «Kui päeva jooksul vaid mõned vihmapiisad langevad, ei vaevu me tavaliselt mööblit katma. Paduvihma korral tasuks seda aga teha.»

«Talveks võiks siiski kogu mööbli tuppa või katuse alla viia, vähemalt pehmed padjad ja pinnad. Kui see pole aga võimalik, peaks kõik vähemalt kilega katma,» teadis Julia.

Veel lisas naine, et heledate katete õue soetamist ei tasu kunagi karta, kuna erinevalt teistele värvidele, ei pleegita päike neid kunagi ära. «Kuigi meie diivanid on juba mitu aastat vanad, näevad nad siiski päris head välja,» selgitas koduomanik.

Foto: www.chrislovesjulia.com

Söögilaudade ääres soovitab Julia päikesevarju alati pärast kasutamist alla lasta ning toolid laua äärde nõjatuma panna. «Sedasi ei kogune toolidele vesi ning need ei kulu ega roosteta nii kiiresti ära,» jagas naine nippe. Nende tolmust puhastamiseks kasutab naine tavaliselt vaid niisket lappi.

Puidust mööblit tasub aga mõne aasta tagant lihvida ja õlitada, et need kaua ilusana püsiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles