Ligihiiliv inflatsioon kiirendab Eesti kinnisvara hinnatõusu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusarendus Tallinnas.
Uusarendus Tallinnas. Foto: Scanpix/Postimees/Jaanus Lensment

Portaali KV.EE elamispindade müügipakkumiste keskmist hinda kajastav KV.EE indeks on languse järel taas tagasi tõusuteele tagasi pööranud. Hinnaindeks, mis kuu tagasi oli 87 punkti lähedal, on nüüd 88,4 punkti peal ehk täpselt samas kohas, kus kolm kuud tagasi.

KV.EE hinnaindeksi viimase kahe kuu liikumiste taga ei ole mitte kinnisvaraturg ja turuosaliste ootuste oluline muutumine, vaid konkurentsisituatsioon kinnisvaraportaaliude turul, kus kuulutused liiguvad kord ühes ja siis teises suunas. See muudab pakkumiste struktuuri ja sellest tuleneb pakkumishindade tõsisem muutus.

Kinnisvaraostjad on aktiivsed ja tehingute arv on kõrge. See näitab, et turul on piisavalt nii ostjaid kui ostmiseks sobilikku kaupa. See omakorda annab kinnitust asjaolust, et müügihindade ja tehinguhindade mõõdukas tõus on meelepärane nii kinnisvaraostjatele kui -müüjatele.

Aastataguse ajaga võrreldes on KV.EE indeks kerkinud 4,4 protsenti, mida võib pidada igati mõistlikuks ja mõõdukaks hinnamuutuseks seni inflatsioonivabas keskkonnas. Nüüd on inflatsiooni esimesed märgid on juba näha ja aprillikuine tarbijahinnaindeks oli aastatagusest juba märgatava 3,2 protsenti kõrgemal. Kiires tempos kasvavate sissetulekute tingimustes poleks sugugi ime, kui see hakkaks kiiremas tempos kinnisvara hindadele, sealhulgas KV.EE indeksile tõususuunas mõju avaldama.

Foto: KV.EE
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles