8 aiatööriista, mis igal aiapidajal olemas peavad olema

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kui peatuda mõnes kaupluses aiatööriistade riiuli ees, võtab pilt silme eest kirjuks. Valik on tohutu. Kindel on see, et kõiki neid vidinaid koduaeda vaja pole, aga kuidas vajalik ebavajaliku seast ära tunda?

Abi võib saada kogenud aiapidajate nimekirjadest ses osas, milleta nemad aias toimetades läbi ei saa. Tähele panna tasub, et nimekiri on üsna lühike – järelikult on enamik poodides pakutavast kraamist siiski kasutu. 

Vaja läheb järgmist:

  • Kõblas. Paljud ei saa selle vidina otstarbest ja vajalikkusest aru, aga kui kõblas on kogu aeg käepärast, jääb ära vajadus peenraid ulmeliste kiledega katta ja aeda umbrohumürgiga mürgitada. Käi peenrad kõplaga üle kohe, kui märkad, et umbrohi tõstab pead, ja aed on kogu aeg ilus. 
  • Korralik hark ja labidas. Ei vaja vist selgitamist, kui olulisel kohal on peenarde kaevamise juures just nende kahe tööriista olemasolu, kusjuures nende omamisest üksi ei piisa: nad peavad olema ka head, teravad ja tugevad. Ning teada tuleb, et eri tööde jaoks on erisuguseid harke ja labidaid.
  • Oksakäärid. Samuti ühe aiapidaja olulised abilised, mida tarvitatakse väga sagedasti. Oksakäärid peaksid olema tuntud ja vastupidava firma toodang, vaid siis on kindel, et kinnitused ei väsi ära ja terad ülearu kiiresti ei nüristu.
  • Rehad. Ka neid peab ühel aiapidajal olema mitu tükki: üks sügisesteks leheriisumisteks, teine muudeks töödeks, näiteks peenral mulla riisumiseks. 
  • Aiakühvel. Väike käepärane kühvel on üks universaalne tööriist: aitab rohimisel, istutusaukude kaevamisel, tulbisibulate istutamisel ja nii edasi. 
  • Aiakäru ja kastekann. Mõlemad olgu kerged, aga vastupidavad.

Kõik muu, mis siit nimekirjast välja jääb, võib majapidamises olla, aga ei pea. Saab ka ilma. 

Millised aiatööriistad on sinu jaoks möödapääsmatud?

Allikad: Gardening.com, HuffingtonPost

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles