Miks on vanade välikäimlate ustes tihti südamekujulised augud? (3)

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuiv- ja välikäimlad on paljude Eesti kodude jaoks jäänud minevikku.
Kuiv- ja välikäimlad on paljude Eesti kodude jaoks jäänud minevikku. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi välikäimlad ei ole tänapäeval nii populaarsed ehitised kui vanasti, on siiski ilmselt kõik märganud mõnda südamekujulist auku nende ustes. Mille jaoks auk seal aga on?

Milleks auk?

Selle kohta, miks välikäimla ustesse erinevate sümbolitega augud on lõigatud, liigub ringi mitmeid teooriaid.

Üks teooria väidab, et augud on mõeldud valguse jaoks. Vanasti käidi käimlas laternaga ning tänu augule oli pimedas juba kaugelt näha, millal välikäimla hõivatud oli.

Teise teooria kohaselt tähendasid erinevad sümbolid, kas tegemist on naistele või meestele mõeldud käimlaga. Väidetavalt oli vanasti naistele mõeldud tualettruumid kuukujulise ning meeste omad tähekujulise motiiviga.

Üks populaarsemaid teooriaid on aga, et auk on mõeldud lingi asemel ukse sulgemiseks ja avamiseks. Lisaks pakuvad inimesed, et ukses olev auk on lihtsalt heaks ventilatsiooniavaks.

 Välikäimla / Foto: Dmitri Kotjuh/J
 Välikäimla / Foto: Dmitri Kotjuh/J Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Miks süda?

Kui näiteks Ameerikas on kõige populaarsemaks motiiviks noorkuukujuline auk, siis Euroopas on selleks süda. 

Mõned arvavad, et südame kuju on valitud juhuslikult ning vaid selleks, et käimla kutsuvamaks ja kaunimaks muuta. Teised pakuvad aga, et süda on valitud kindlal põhjusel - kui süda tagurpidi keerata, meenutab see midagi sellist, mille jaoks käimla mõeldud ongi. 

Millise teooriaga nõustud sina kõige rohkem?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles