Tavaliselt ei mõelda marju sügavkülma pannes sellele, kuidas neid hiljem võimalikult lihtne tarbida oleks. Võetakse kas karbid või külmutuskotid ja need topitakse lihtsalt marju täis ning pistetakse kohe sügavkülma.
Sedasi tegutsedes juhtub aga tihti nii, et marjade vahele tekib jää ning kokku tekib üks suur ja kõva tükk, vahendab TheKitchn. Kui talvel aga smuuti jaoks vaid peotäis maasikaid tarvis, tuleb üles sulatada kogu karp või säilituskott. Lisaks lähevad sedasi marjad tihti vesiseks ja lödiks.
Kuidas külmutada marju nii, et neid hiljem võimalikult lihtne kasutada oleks?
1. Pese ja kuivata saak. Kui soovid külmutada sõstraid või väiksemaid marju, pole nende pesemine vajalik. Kui plaanid sügavkülma pista mullased maasikad või hoopis puuviljad, loputa need enne külma vee all läbi ning aseta puhta rätiku peale kuivama. Enne sügavkülma pistmist peab vili olema täielikult kuiv, vastasel juhul võib see saada külmakahjustusi.
2. Lõika tükkideks. Tavaliselt on mõistlikuim külmutada marjad ja viljad nii, nagu sa neid hiljem kasutada plaanid. Kui tahad näiteks maasikaid või puuvilju kasutada kookidel, lõika nendest ilusad viilud. Kui aga külmutad neid smuutide jaoks, lõika vajadusel lihtsalt väiksemateks tükkideks. Siin on juhis, kuidas puuviljade ja marjade puhul kõige mõistlikum käituda:
- Õunad ja pirnid: Eemalda südamik ning lõika viiludeks või tükkideks. Koored võib jätta nii alles kui ka eemaldada.
- Ploomid ja teised luuviljalised: eemalda kivi ning lõika viiludeks või tükkideks.
- Kirsid: eemalda kivid ja varred ning säilita kas tervelt või poolitatuna.
- Maasikad: eemalda roheline osa ning lõika kas tükkideks või viiludeks. Väiksemad võib jätta ka terveks.
- Mustikad, sõstrad, vaarikad ja teised marjad võib sügavkülma panna tervelt.