Uue värvisegu abil on võimalik oma seinad energiat tootma panna

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seina värvimine
Seina värvimine Foto: www.flickr.com

Energia tootmiseks kasutatakse nii päikest, tuult, puitu ja isegi prügi. Teadlased avastasid aga hiljuti, et energiaallikana saab kasutada ka seinavärvi, vahendab Curbed.

Austraalia RMIT Ülikooli teadlased avaldasid hiljuti uuringu, millest selgus, et energiat saab toota uudse seinavärvi abil. Uuringu käigus loodi ühend, sünteetiline molübdeensulfiid, mis suudab õhust veeauru koguda ning seda hapnikuks ja vesinikuks muuta. Ühend on aga veelgi tõhusam, kui seda segada titaandioksiidiga – valge pigmendiga, mida tihti seinavärvides kasutatakse.

«Kui uus ühend värviga segada, saab sellega üle võõbates panna ka tavalise tellisseina energiat tootma,» sõnas teadlane Dr Torben Daeneke. Lisaks sellele, et segu töötab eriti hästi niiskes kliimas, saab Daeneke sõnul seda süsteemi kasutada ka väga kuivades, aga kuumades kliimades ookeanide lähedal. «Päikese mõjul aurustub ookeani vesi ja seejärel toodab uudne värv veeaurust kütust,» selgitas teadlane.

Uus tehnoloogia hakkab aga ilmselt populaarsust koguma alles mõne aasta pärast - hetkel tuleb veel välja mõelda lahendus, kuidas värvist eraldunud vesinikku koguda ja hoiustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles