Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kui kaua säilib küpsetatud liha? (3)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Head kraami ei maksa raisku lasta.
Head kraami ei maksa raisku lasta. Foto: Vida Press

Jaaniks on paljud eestlased kokku ostnud suure hulga lihatooteid, mis pikemalt mõtlemata grillile visati. Nüüd tuleb see kõik ka ära süüa, tüdimusest hoolimata.

Küpsetatud liha jääkidest saab teha suppe, pirukaid, omletti, sooje võileibu ja burgereid, kastet, pastat ja palju muud. Kui kaua on grillijääke ohutu söögivalmistamises kasutada?

Enamasti saab liha kõlblikkust edukalt hinnata oma aistingute abil. Kui ikka lõhn on paha, tuleb toidust loobuda. Eat Right kirjutab, et vahel ei ole aga lõhnast või maitsest midagi aru saada ja see võib pärast söömist tekitada väga halba enesetunnet.

Enamasti kehtivad küpsenud liha säilitamisel alljärgnevad juhtnöörid:

  • Küpsetatud hakkliha veiselihast või kalkunilihast: 3-4 päeva
  • Lahti lõigatud töödeldud lihatoode (vorst, sink): 3-5 päeva
  • Küpsetatud sealiha: 3-4 päeva
  • Küpsetatud linnuliha: 3-4 päeva
  • Küpsetatud veis, lammas: 3-4 päeva
Tagasi üles