Milline põrand valida, kui kodus on lemmikloom?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Põrandakatte valik võib olla keeruline ja tülikas protsess. Kas kodus olevad lemmikloomad teevad valiku veelgi keerulisemaks?

Põrandate müügi ja paigaldusega tegeleva firma Lincona konsultandi Külliki Vainu sõnul ei ole ühest reeglit, millist põrandat lemmikloomadega koduomanikule soovitada. Siiski on aga mõni põrand loomade liigeste jaoks sobilikum ja peab üldiselt paremini vastu.

«Kodupõranda valikul tuleb lähtuda ainult enda eelistustest ning sellest, millisel põrandal soovitakse iga päev kõndida,» annab Vain nõu. Spetsialisti sõnul on palju väidetud, et koertega peres ei saa olla vaipu ega korkpõrandat, sest koer pissib vaibale, millele jääb plekk. Samuti arvatakse, et korkpõrandad kraabitakse küüntega ära. Tegelikult oleneb aga kõik sellest, kuidas lemmiklooma kasvatada.

«Jah, kutsikatel võib juhtuda õnnetus, kuid lemmiklooma kutsikaiga kestab 12–24 kuud ning ülejäänud elu on meil täiskasvanud, reegleid jälgiv koer,» arvab Vain. «Seega tuleb koera õpetamise perioodil lihtsalt vaibad põrandalt ära võtta või vältida koera sattumist vaibaga tuppa.» Lisaks mainib Vain, et näiteks väike, 10-kilogrammine koer ei suuda kuidagi kahjustada lakipinnaga töödeldud korkpõrandat.

«Tean peret, kellel on kaks suurt koera ja neil on majas puitpõrandad ja valged karvased vaibad. Põrandakatted ei ole neil kunagi probleemiks olnud. Lihtsalt tuleb endale selgeks teha, millist lisahooldust see endaga kaasa toob,» selgitab spetsialist.

Kui on ikkagi soov välistada õrnemaid põrandakatteid, siis korkpõrand ja puitpõrand on sellised, millele võivad tekkida jäljed. Siinkohal tuleb endale selgeks teha, kas väike täke puitpõrandas häirib meid või mitte. Samas väga tugev laminaatpõrand on löögikindel ja sinna täke sisse ei tule, kuid kui juhtub kriimustus tulema, siis tuleb välja vahetada terve laud. Laudpõrandal piisab ainult kohtparandusest.

Seega on olemas väga tugevaid naturaalseid puitpõrandaid (massiivpõrand, mis on läbinisti puidust; liistparkett, mida kasutatakse palju kontserdisaalides; laudparkett, millele saab teha kohtparandusi/hooldusõlitamisi), mida soovitatakse väikelastega ja lemmikloomadega peredesse.

Spetsialisti sõnul on ka vaipkatete hooldus tänapäeval nii tõhus, et plekkide eemaldamine ja vaipade puhtana hoidmine ei ole probleem. Vain väidab, et tänapäeval on paljud koeraomanikud hakanud põrandakateteks soetama ka LVTd (disainvinüülplaate), millel on koeral hea kõndida ning mille puhastamine on väga lihtne. Lisaks on kate väga vastupidav. 

Foto: www.flickr.com

Põrandakatte valikul tuleb siiski silmas pidada ka lemmiku heaolu. Kuldsesse ikka jõudnud neljajalgsele sõbrale on libedad põrandad koormaks liigestele. Näiteks laminaatpõrandal kipuvad vanemas eas koertel käpad libisema ja see valmistab neile ebamugavust. Selleks otstarbeks tasub maha panna vaipkatted ja vaibad kinnitada põrandale spetsiaalse teibi või mittelibiseva alusmaterjaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles