Soome maasikapõlde laastab ohtlik haigus (4)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seenhaiguse jõudmine maasikapõllule tähendab selle marja kasvatamise lõppu aastakümneteks.
Seenhaiguse jõudmine maasikapõllule tähendab selle marja kasvatamise lõppu aastakümneteks. Foto: Margus Ansu

Soome maasikakasvatajad on mures seenhaiguse pärast, mis muudab põllud aastakümneteks kasutuskõlbmatuteks.

Seenhaigus nimega maasika fütoftoroos (Phytophthora fragariae) tekitab juuremädanikku, hävitab leherootse ning muudab mulla 30 aastaks kasutuskõlbmatuks, kirjutab Yle. Haigus levib nii vee kui ka traktorirataste abil.

Siiani on Soomes seda haigust leitud mõnes majapidamises, näiteks hiljuti tuvastati see viies Põhja-Savo piirkonna talus.

Maasikakasvataja Toni Hämäläinen on sel suvel seenhaiguse tõttu pidanud üles kaevama rohkem kui hektari jagu maasikataimi. Kahju suurust hindab ta 20 000 eurole. See on ränk löök mehele, kes mullu talupidamise isalt üle võttis.

Ida-Soome ülikooli teadlase Harri Kokko sõnul levib maasika fütoftoroos üle riigi ja viimastel aastatel on seda Põhja-Savos leitud paarikümnel korral. Soome toiduameti teatel tuvastati esimene haiguskolle 2012. aastal.

«See on eriti vastik haigus, mis kindlasti tähendab maasikapõldude hävitamist ja maasikakasvatuse katkemist. Vihmase ilmaga hävitab see kiiresti suure osa taimest,» rääkis teadlane. Nüüd loodavad teadlased seenhaiguse vastu abi saada kanepist. Talunik Hämäläineni põldudele istutatakse tööstuslikku kanepit, mida ei saa kasutada mõnuainena.

«Eesmärgiks on leida taim, mis suudaks puhastada pinnase ja tõrjuda seenhaiguse. Järgmisel kevadel näeme, kas haigustekitajad on alles,» rääkis Kokko.

Teadlase sõnul kasvab kanep kiiresti ning tõrjub seetõttu teised taimed välja ja aitab nii vabaneda nakatunud maasika jääkidest. Samuti ajab kanep juured sügavale, muutes pinnase poorseks. Tänu sellele külmub maapind paremini ja see aitab omakorda tappa seenhaigust.

Lisaks maasikatalu päästmisele on projekti üheks eesmärgiks uurida uusi võimalusi kanepi kasutamiseks. Talunik Hämaläinen on juba võtnud ühendust puidutööstuse Stora Ensoga, pakkudes võimalust kasutada kanepit paberitootmises.

Postimees palus taimehaiguse leviku kohta Eestis kommentaari põllumajandusametilt, kuid ei saanud seda.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles