Mida teha, kui vihmane suvi maasikad mädanema ajab?

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: www.flickr.com

Kuna suvi on väga vihmane, on paljud maasikakasvatajad hädas sellega, et enne, kui ilusad marjad päris valmis jõuavad saada, lähevad need mädanema ja hallitama ning vaglad tulevad sisse. Mis aitaks?

Kogenud aiapidajad teavad mure vastu nii mõndagi rohtu ja jagasid neid hea meelega ka Postimehe koduportaalile. Osa nippidest tuleks kasutusele võtta juba varakevadel, teiste jaoks pole veel praegugi lootusetult hilja. Soovitatakse järgmist: 

  • kui katta peenrad maasikakilega, ei ole marjad vastu mullapinda ega lähe nii kergesti hallitama ja mädanema. Kile tuleks paigaldada aga juba peenra tegemise ajal. Seda saab küll panna ka hiljem, aga protseduur on suureks kasvanud maasikataimede tõttu oluliselt tüütum ja aeganõudvam.
  • Hästi aitab nii hallitust kui mädanikku vältida ka kooremultš. Sellega tuleb katta kogu maasikapeenra mullapind.
  • Viimase aja trend on aga hoopis korralik õlekiht: seda kasutatakse sarnaselt kooremultšile, see tähendab, et ka nendega tuleb mullapind korralikult ja ühtlaselt katta. Õled aitavad vältida marjade vettimist ja hallitamaminekut.
  • Mõned aiapidajad on marjapõõsaste aluse ka lihtsalt lauajuppidega katnud - töö, mida lihtsam teha ilmselt siis, kui taimi pole väga palju.
  • Kindlasti aitab saagikadu madalana hoida see, kui peenrad igapäevaselt üle käia ja valmivad marjad regulaarselt ära korjata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles