Lugeja küsib: kas korteriomanik võib mu üüri lihtsalt niisama tõsta? (3)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja
Kortermaja Foto: KAMILLA SELINA LEPIK/Sakala

«Elan üürikorteris ja mul on korteriomanikuga tehtud hetkel kaheaastane leping. Kolisin korterisse sisse eelmisel septembril ja olen nüüdseks elanud seal peaaegu aasta. Üürileandja ütles aga, et ta tahab sügisest minu üüri 50 euro võrra tõsta, kuna hinnad olevat kõrgemaks läinud. Kas tegelikult on tal see lubatud ja kui ma sellega nõus pole, kas ta võib mind välja tõsta?» küsib lugeja.

Vastab advokaadibüroo LEXTALi vandeadvokaat Magnus Braun:

Üürileandjal on õigus tõsta üüri tähtajatute lepingute korral (vt tingimused allpool) või leppida kokku üüri perioodiline suurenemine vähemalt kolmeaastase tähtajaga üürilepingus (vt täpsemalt allpool). Kuivõrd lugeja on sõlminud kaheaastase tähtajaga lepingu ei ole üürileandjal voli üüri suurendada ega üürnikku lepingu muutmisest keeldumisel ka välja tõsta. Lugejal tasub mõistagi mitte anda üürileandjale põhjust lepingu ülesütlemiseks olulise lepingurikkumise tõttu (eluruumi lepinguvastane kasutamine, võlgnevused jms).

Tähtajatu lepingu puhul võib üürileandja tõsta üüri järgmiselt:

  1. kinnisasja üürimise puhul iga kuue kuu möödumisel lepingu sõlmimisest;
  2. möbleeritud tubade ja eraldi üüritud parkimisplatside, garaažikohtade ja muu taolise üürimise puhul iga kuu möödumisel lepingu sõlmimisest

Eluruumi üürileandja peab teatama üürnikule üüri tõstmisest kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis vähemalt 30 päeva enne üüri tõstmist ja seda põhjendama. Teates tuleb selgelt märkida:

  1. Üüri tõstmise ulatus ja üüri uus suurus;
  2. Mis ajast üür suureneb;
  3. Üüri tõstmise põhjendus ja arvestus;
  4. Üüri tõstmise vaidlustamise kord.

Üüri tõstmine on tühine, kui üürileandja ei teata sellest ülal nimetatud viisil ja vormis või hoiatab üürnikku, et üüri tõstmise vaidlustamise korral ütleb ta üürilepingu üles.

Üüri perioodilise suurenemise kokkulepe kehtib üksnes juhul, kui:

  1. Üürileping on sõlmitud vähemalt kolmeaastase tähtajaga ja
  2. Üür tõuseb mitte rohkem kui kord aastas ja
  3. Üüri tõstmise ulatus või selle arvestamise alus on täpselt määratud.

Kui üürnikul on alust arvata, et üürileandja saab ülemäärast kasu, võib üürnik eluruumi ülemäärase üüri suuruse vaidlustada ja nõuda selle alandamist alates avalduse esitamisest üürikomisjonile või kohtule. Üürniku peab kõigepealt esitana üüri alandamise taotluse (kirjalikult taasesitatavas vormis) üürileandjale, kes peab 30 päeva jooksul esitama üürniku taotlusele seisukoha. Kui üürileandja ei nõustu täielikult või osaliselt üüri alandamisega või ei vasta üürniku taotlusele ettenähtud tähtaja jooksul, võib üürnik 30 päeva jooksul vastamistähtaja möödumisest pöörduda üüri alandamise nõudega üürikomisjoni või kohtusse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles