Peaaegu igas Eesti aias kasvab kõrvits. Või suvikõrvits. Või mõlemad. Ja fakt on see, et nendel taimedel on õied, millest kõigest sugugi viljad edasi ei kasva, sest osa õisi on isased. See aga ei tähenda, et need lihtsalt ära peaks viskama, teab toidublogija Kadri Raig.
Retseptisoovitus: täidetud kõrvitsaõied
Igatahes saab neid õisi ka süüa. Selleks, et see hästi läheks, on vaja teada mõnda nippi. Oma kogemusele tuginedes olen leidnud kaks tähtsat punkti.
1. Ole õisi korjates ettevaatlik, sest need meeldivad väga mesilastele ja muudele putukatele. Püüa võimalikult delikaatselt kõikidest putu-mutudest juba kõrvitsapeenra kõrval vabaneda ja ära neid linnakoju kaasa vea.
2. Kindlasti eemalda enne kõrvitsaõitega edasi toimetamist õie keskel asuvad tolmukad. Need eemalduvad sealt kergelt murdes ja sikutades üsna edukalt, kui need aga sinna sisse jätta, siis muudab see kogu toidu mõruks.
Kui need näpunäited järgitud, siis võib kõrvitsaliste õisi niisama praadida, salati sisse hakkida, pitsa peal kasutada ja kindlasti nendega veel midagi toredat teha.
Nii et ärge laske õitel lihtsalt ära närtsida – sööge need parem ära. Maitsevad hästi, näevad head välja, on erilisemad, kui tavaline õhtusöök ning pealekauba ka täielik säästutoit, sest õied on ju tasuta käes!
Täidetud kõrvitsaõied
Vaja läheb:
- 12 kõrvitsaõit
Täidis
- 200 g ricotta't
- 1 sidruni riivitud koor (umbes 1,5 tl)
- 1 tl sidrunimahla
- 1 tl hakitud piparmünti
- 1 tl hakitud basiilikut
- Soola-pipart
Tainas
- 1 dl jahu
- Soola
- 2 dl õlut
- Praadimiseks õli
Juhtnöörid
1. Puhasta kõrvitsaõied – eemalda kõikvõimalikud putukad ja kindlasti ka tolmukad, mis õie keskel on.
2. Sega kokku kõik täidiseained. Maitse ja vajadusel lisa veel soola-pipart.
3. Tõsta iga õie keskele umbes 1,5 tl täidist ning keeruta õied kokku nii, et kogu täidis kaetud oleks.
4. Kuumuta väikese poti põhjas umbes 3 cm õli.
5. Tõsta kaussi jahu ning sool, sega juurde õli nii, et tainas on ühtlane, kuid mõned tükid veel sees. Ära üle sega.
6. Kasta kõrvitsaõied ükshaaval taignasse, lase üleliigsel tainal maha voolata ning prae mõlemalt poolt kuldseks.
7. Naudi kuumalt ja krõbedalt raputades peale veel pisut soolahelbeid.