Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptisoovitus: tervislikumaks tuunitud pontšikud bataadi ja tatrajahuga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Tuuli Mathisen

Hõrgud kohupiimapontšikud on paljudele nostalgiatoit, mis viib tagasi lapsepõlveradadele ja mõjub stressirohkel päeval kui kõiki haavu parandav vanaema pai.

Proovi pontšikuid, mille on tervislikumaks tuuninud toidublogija Tuuli Mathiesen. Mahlasust lisab pätsikestele bataat ja valge jahu on asendatud toortatrajahuga, mis rõõmustab kõiki neid, kes gluteeni tarbida ei saa. Bataadi lisamine võimaldab ka märkimisväärselt vähendada pontšikute valmistamiseks vajalikku valge suhkru hulka.

Koostisosad:

  • 200 g bataati
  • 100 g teralist kohupiima
  • 2 suuremat muna
  • 2 kuhjaga supilusikatäit rafineerimata roosuhkrut
  • 6-7 kuhjaga supilusikatäit toortatrajahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola
  • Laimimahla
  • õli
  • tuhksuhkrut

Valmistamine:

Keeda bataat pehmeks, kurna ja püreesta. Mõõda välja paras kogus ja sega kohupiimaga ühtlaseks massiks. Seejärel vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks ning sega jahu, soola ja küpsetuspulbriga. Lisa munavahule juurde bataadi-kohupiimapüree, laimimahl ning sega läbi. Kõige lõpuks lisa jahu. Tainas peab olema piisavalt paks (selline, et ei vaju kausis laiali). Vajadusel lisa veel jahu.

Kuumuta kastrulis õli. Õli peab olema nii kuum, et sinna sisse asetatud tainas hakkab kohe mullitades küpsema. Liiga kuum ei tohiks õli ka olla, siis on oht, et pontšikud jäävad seest tooreks. Liiga väiksel kuumusel vettivad pontšikud aga õlist läbi. Ideaalse kuumuse saad siis, kui pliit on ca 3/4 kuumusel.

Vormi kahe teelusika abil võimalikult ühtlased ja tilkadeta pallid ning küpseta kuuma õli sees mõlemalt poolt. Valmis pontšikud tõsta vahukulbiga majapidamispaberile nõrguma. Puista peale tuhksuhkrut ning serveerides paku soovi korral juurde meelepärast (soovitavalt hapukamat) moosi.

Tagasi üles