Mis oleks, kui koliks... Mustveesse? (4)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustvee sadam.
Mustvee sadam. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mustveest, väiksest linnast Peipsi veerel, on kuulnud ilmselt kõik. Kui paljud aga teavad, mis elu seal igapäevaselt elatakse? 

Miks Mustvee?

Mustvee on mõnus, vaikne ja rahulik linnake, kus kuritegevusele kohta ei ole. Otse Peipsi kaldal asuvana pakub Mustvee kohalikele elanikele aastaringselt ilusat loodust otse oma koduõuel. 

Üle poole linna elanikest on vene rahvusest, suur osa kohalikest lisaks vanausulised. See muudab Mustvee teistest Eesti linnadest selgelt eristuvaks ja kultuuriliselt väga põnevaks kohaks, kus elada. Linna kultuurikeskuses toimub sageli mitmeid vanausuliste kultuuri tutvustavaid üritusi. 

Kohapeal on olemas kõik eluks vajalik - toidupoed, perearst, mõned riidekauplused, paar söögikohta ja hulgaliselt võimalusi vaba aja veetmiseks. 

Üks kahest õigeusu kirikust Mustveel. FOTO: MARGUS ANSU/POSTIMEEs/SCANPIX BALTICS
Üks kahest õigeusu kirikust Mustveel. FOTO: MARGUS ANSU/POSTIMEEs/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mis räägib Mustvee kahjuks?

Kuigi kuritegevust Mustvees harva esineb, on kohalike sõnul probleemiks on topsisõbrad, kes ajuti kohaliku Konsumi taha kogunema kipuvad ja sealt mööda linna laiali valguvad.

Samuti heidetakse ette kehva kaubavalikut poes, mistõttu on tihti targem minna toitu ja esmatarbekaupu Tartust või Jõgevalt soetama. 

Öeldakse, et eestikeelsel elanikul võib minna raskeks leida endale sobivat seltskonda, sest suure osa elanikkonnast moodustavad venelased. Kui vene keelt ei oska, on suhtlus üsna piiratud. 

Kurdetakse ka koolide kehvemapoolse taseme üle - helgemad pead lahkuvat suurematesse linnadesse õppima kindlasti pärast põhikooli lõpetamist, kui mitte varem. Samas leidub ka neid, kes koolide tasemega väga rahul on. 

Kui kallis?

Kinnisvaraga pole Mustvees kiita - pakkumisi on vähe. Hinnad see-eest aga pigem soodsamapoolsed. Kortereid on linnas hetkel saada vaid neli, nende hinnad jäävad 7500 ja 25 000 euro vahele. 

Maju on valikus pisut rohkem: tervelt 16. 4-5-toaliseid maju näiteks on saadaval kolm, nende hinnad jäävad 43 000 ja 110 000 euro vahele. 

Üürikortereid KV.EE andmetel Mustvees hetkel pakkuda ei ole. Tõenäoline on, et üht-teist seal ilmselt siiski leidub, kuid ilmselt liiguvad pakkumised pigem kohalike seas suust suhu.

Tüüpiline Mustvee eramaja. FOTO:
Tüüpiline Mustvee eramaja. FOTO: Foto: KV.EE

Koolid?

Mustvees on kaks kooli: Mustvee Kool ja Peipsi Gümnaasium. Esimene neist on üheksaklassiline, teisest saab kätte keskhariduse.

Lasteaedasid on Mustvees üks. Lisaks tegutseb linnas Muusika- ja Kunstikool.

Aga töö?

Tööga pole Mustvees kiita. Peamiselt leidub ameteid lihttöölistele, paljud kohalikud teenivad lisaraha köögiviljakasvatusega (tuntud on nii Peipsiääre sibulad kui kurgid) kui ka kalapüügiga, kuid ära ei ela neist kummagagi. Rakendust võib leida müüjana või mõnele kalatehasele tööd tehes. 

Hea õnne korral võib saada löögile koolis või linnavalitsuses, kuid panustada sellele ei maksa, sest töötajad vahetuvad neis kohtades harva. Paljud kohalikud käivad tööle Mustveest väljapoole, näiteks Jõgevale ja Tartusse.

Nagu kõigi väiksemate kohtadega, on ka siin variant teha kaugtööd või luua oma ettevõte. Viimane pole sugugi paha mõte, sest paljud kohalikud on seda meelt, et kui leiduks vaid ettevõtlikku hea visiooniga inimest, võiks Mustvees üsna edukat turismiäri ajada - head atraktsioonid ja majutuskohad hetkel pigem puuduvad, samas turiste käib suvel üsna palju.

Köögiviljakasvatus on kohalikele oluliseks sissetulekuallikaks. FOTO: SILLE ANNUK/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Köögiviljakasvatus on kohalikele oluliseks sissetulekuallikaks. FOTO: SILLE ANNUK/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Mida vabal ajal teha?

Vabal ajal pakub palju tegevust juba eelpoolnimetatud kultuurikeskus. Seal toimub palju kontserte, korraldatakse laatasid, oluline koht on kirikumuusikal. Kultuurikeskuses tegutsevad huvialaringid, samuti noortekeskus.

Spordisõprade rõõmuks on olemas terviserajad ja spordisaal, leidub mitmeid erinevaid trenne koolilastele. Korraldatakse spordisündmusi, näiteks öösuusatamist. 

Muidugi korraldatakse iga-aastaselt ka Mustvee linna päevi, Mustveel on täita ka roll Peipsi Järvefestivalil. 

Keda huvitab vanausuliste kultuur, kombed ja traditsioonid, sellel jagub Mustvees kindlasti palju põnevat avastamist. 

Vanausuliste esinemine Mustveel. FOTO: LAURA OKS/POSTIMEES/SCANPIX
Vanausuliste esinemine Mustveel. FOTO: LAURA OKS/POSTIMEES/SCANPIX Foto: LAURA OKS/PM/SCANPIX

Kuhu sööma minna?

Kohalikud teavad väga kiita Mustvee Rannakohvikut, kus pakutakse peamiselt kiirtoitu, aga olemas on ka päeva- ning nädalapakkumised ja peolaudade tellimise võimalus. 

Klassikaliseks kogunemiskohaks on Ankru baar, heas kirjas on ka Kuldkalakese kohvik, kus lihtsad ja maitsvad toidud, mis suures osas kalast valmistatud.

Mustvee Rannakohvik. FOTO:
Mustvee Rannakohvik. FOTO: Foto: Mustvee Rannakohvik

Midagi veel? 

  • Mustvees asub Vanausuliste Koduloomuuseum, kus väljapanek Mustvee ajaloost ja vene vanausuliste elust. 
  • Mustvees asub üks Kalevipoja lingukividest, millel kõrgust kaks meetrit ning pikkust ja laiust kaks ja pool meetrit.
  • Mustvees Peipsi kaldal asub ühishaud, kuhu maeti 260 Teises Maailmasõjas langenud sõdurit. Nende mälestuseks on kaldale püstitatud monument "Leinav tütarlaps", mille autoriks Elmar Rebane.
Suviti on ka suitsukala müük kohalikele üks lisasissetuleku allikaid. FOTO: TOOMAS HUIK/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Suviti on ka suitsukala müük kohalikele üks lisasissetuleku allikaid. FOTO: TOOMAS HUIK/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles