8 nõuannet: kuidas kaitsta kodu varaste eest?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljusid sissemurdmisi ning vargusi on võimalik oskuslikult ennetada. Loe järgmisi soovitusi ning veendu oma kodu turvalisuses.

Vastupidav lukk loob turvatunnet

Murdvaras siseneb majapidamisse valdavalt kas mõne akna või ukse kaudu. Seega pead oma kodu turvalisuse huvides pöörama esmatähelepanu eelkõige kindlalt lukustatud akendele ja ustele. Küsi lukksepalt täiendavat infot vastupidavate akna- ja ukselukkude kohta. Kodu turvaliseks muutmisel ei tohiks kindlasti järelandmisi teha. 

Kas sa uksed-aknad panid lukku?

Iseenesest üks lihtsamaid tegevusi oma kodu turvalisuse tagamisel, ent paraku jääb paljudel inimestel ka see lihtne liigutus kahe silma vahele. Veel enam - aknad ja uksed tuleks kinni hoida ka siis, kui parasjagu kodus viibid. See ei tähenda loomulikult seda, et sa ei võiks ilusal suvepäeval oma majapidamist tuulutada. Loomulikult võid ja peadki, ent õhtul veendu kindlasti, et aknad enne öötunde suletud saaksid. 

Professionaalne turvakontroll

Võid paluda mõnel turvateenust pakkuval ettevõttel oma kodu ja aed professionaalse pilguga üle vaadata. Kindlasti oskavad nad jagada väärt nõu ja instruktsioone oma kodu heaolu parandamiseks ja edaspidise turvalisuse tagamiseks.

Valvesüsteem sinu kodus

Kõige usaldusväärsem ja kindlam moodus turvalisuse tagamiseks on paigaldada koju integreeritud alarmsüsteem. See nõuab küll rohkem väljaminekuid, ent vähemalt saad selle võrra rahulikumalt öösiti magada ja pikemaks perioodiks muretult kodust lahkuda. Kaasaegsemad turvasüsteemid võimaldavad sul kusjuures ka reaalajas kodus toimuvat jälgida.

Parim rünnak on kaitse

Sea sissetungijad dilemma ette ja paigalda oma elamisse valvekaamerad. Kui parim rünnak on kaitse, siis sellist teguviisi rakendades hoiad nii mõnegi kurjategija enda kodust eemal. Investeeri kvaliteetsetesse kaameratesse, sest vaid nii saad kõige täpsema pildi potentsiaalsest vargast. Tänapäeva kurjategijad on kahjuks piisavalt terava silmaga, et eristada head kaamerat kehvast.

Anduritega välisvalgustid

Sissetungijad ilmselt eelistavad tegutseda kehvasti valgustatud kohtades. Miks mitte paigaldada sensorite või infrapunakiirguse abil töötavad välisvalgustid, mis fikseerivad koheselt nende välja sattunud liikuva objekti? Sensoreid on võimalik lisada ka juba olemasolevatele valgustitele.

Tugeva konstruktsiooniga välisuks

Kui maja uksed pole kindlad ja vastupidavad, ei saa su kodu paraku turvaliseks lugeda. Ligi 70% murdvarastest siseneb su koju eesukse kaudu, seega paigalda tugeva konstruktsiooniga uks, mis on vähemalt 44 mm paks. Uksepiida sisse võid paigaldada metallriba ning uksehinged kinnitada poltidega, et sissetungija ei saaks ust eest ära kangutada. 

Kuld ja kard võõraste silmade eest ära

Hoia oma kõige hinnalisemad ehted ja väärisesemed turvalises kohas, näiteks mõnes seifis või lukustatavas teraskastis. Pea silmas, et valitud peidupaik oleks tulekindel ja korralikult kas seina või põrandale kinnitatud, et murdvaras selle ühes endaga kaasa võtta ei saaks.

Järgnevalt toome aga välja 4 enimlevinud teguviisi, mis tegelikult sinu kodu turvalisemaks ei muuda:

Turvafirmade kleepsud ustel-akendel

Ära avalda murdvargale oma teenusepakkuja, sest nii mõnegi ettevõtte praktikad ja turvalahendused on sissetungijatele teada, muutes sinu ja su kodu haavatavamaks.

Väärisesemete peitmine magamistoas või öökapis

Professionaalsed varganäod teavad, et enamus inimesi hoiustab väärisesemeid magamistoas. Ära ole see osa statistikast ja leia oma hinnalistele esemetele mõni parem peidupaik. Loomingulisus ja esemete jaotamine mitme erineva paiga vahel vaid raskendavad sissetungija edasisi toiminguid.

Ära jäta jälle tulesid põlema

Sissetungija on juba kursis asjaoluga, et sind ei ole kodus. Kasuta pigem aegrežiimil töötavaid lüliteid, mis aktiveerivad sinu äraoleku ajal kodus kõik valgustid, võimaluse korral ka raadio, televiisori ja muud seadmed. Niiviisi jääb parem mulje justkui pererahvas oleks kodus.

Suured koerad vs väikesed koerad

Suured koerad võivad tõepoolest eemalepeletavad olla, ent väikeste koerte kõrvulukustav klähvimine, mis kaasneb mõne võõra lähenemisega, annab mõnevõrra paremini aimu potentsiaalsest ohuallikast. Väikeseid koeratõuge iseloomustab lisaks kohati talumatule klähvimisele ka vankumatu entusiasm sissetungija eemale peletada.

Allikas: safety.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles