Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Suvelõpu retseptisoovitus: kukeseenerisoto

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Kadri Raig

Ilmaga sobivalt muutuvad ka toidublogija Kadri Raigi toidud juba palju sügisesemaks ja külmad supid asenduvad vaikselt hoopis soojendavamate toitudega. 

Vaja läheb:

  • 1 keskmine sibul
  • 1 sellerivars
  • 60 g võid
  • 1 tl oliiviõli
  • 200 g arborio riisi
  • 15 g kuivatatud seeni (mul olid puravikud ja mustad toruseened)
  • 7 dl kuuma vett
  • 25 g parmesani
  • 0,5 sidruni mahl
  • Soola ja pipart
  • 400 g värskeid kukeseeni
  • Praadimiseks võid
  • Mõned oksad tüümiani

Juhtnöörid

Pane kuivatatud seened kuuma vette ligunema ning lase neil seal umbes 10 minutit olla.

Tükelda sibul ja seller väikesteks kuubikuteks ning pane koos umbes supilusikatäie või ning soolaga potipõhja keskmisele kuumusele, kuni sibul klaasijaks muutub.

Seejärel sega juurde riis ning kuumuta seda umbes minuti jooksul.

Nüüd lisa esimene detsiliiter vett ning sega, kuni see aurustub. Siis järgmine ja sega jälle kuni see riisi imendub. Segada ei ole vaja kogu aeg, aga iga minutikese tagant võiks korra läbi segada küll.

Vahepeal õngitse veest välja ka kuivatatud seened, haki need vajadusel pisut peenemaks ning lisa potti.

Jätka vee/puljongi lisamist seni, kuni riis on peaaegu pehme, kui tunned, et riis saab kohe-kohe valmis (nii umbes 18 minutit segamist ja vedeliku lisamist), siis lisa potti veel suts vett, ülejäänud või, sidrunimahl ning peenelt riivitud parmesan, sega kõik korralikult läbi ning jäta kaane alla umbes viieks minutiks puhkama. Risoto peab jääma vedelapoolne ning taldrikul kergelt laiali valguma.

Vahepeal prae pannil kukeseened koos tüümianiga või sees mõnusalt kuldseks ning piparda üsna ohtralt.

Serveeri risoto kohe koos kukeseentega.

Mõned märkused: kuivatatud seente ja kuuma vee asemel võid kasutada ka valmis puljongit, kas aedvilja-, seene- või ka kanapuljongit.

Tavaliselt panen ma risoto sisse ka sortsu valget veini. Sel korral ei tahtnud tervet pudelit ainult selle pärast lahti teha ja sai ka ilma hea. Kui sul on kuivema valge veini pudel juhuslikult lahti, siis asenda esimene detsiliiter puljongit/vett sellega.

Tagasi üles