Toidublogija Kadri Raig õpetab tegema mõnusalt krõbedat ja mahlast pirukat, mille nimi ja välimus on kordades uhkemad, kui selle tegemisprotsess. Piruka kõrvale sobib süüa salatit või paku seda lihtsalt peolaual näksimiseks.
Retseptisoovitus: lahtine tomatipirukas
Põhi
- 2 dl (=120 g) jahu
- 60 g peenelt riivitud Forte juustu
- 50 g külma võid
- 1 tl kuivatatud oreganot
- 0,5 tl soola
- 0,5 dl (50 g) 10-protsendilist hapukoort
Täidis
- 20 g riivitud kõva juustu (kui selle kogemata ära unustad, siis pole hullu - järgi katsetatud!)
- 4 suuremat tomatit või 3 suuremat ja peotäis värvilisi kirsstomateid
- Soola-pipart
Juhtnöörid
1. Taigna jaoks sega omavahel kokku jahu, sool, pune ning juust.
2. Riivi juurde külm või ning näpi tainas sõrmedega kiiresti ühtlaseks puruks.
3. Seejärel tõsta juurde ka hapukoor ning sega kõik ühtlaseks taignapalliks kokku.
4. Mässi taignapall toidukilesse ning unusta vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
5. Ootamise ajal otsi välja oma kõige värvilisemad tomatid ning viiluta need umbes 2 mm paksuselt.
6. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
7. Rulli tainas umbes 2 mm paksuselt lahti. Ei pea väga korrapärane ring olema vaid rulli nii, kuidas juhtub.
8. Puista taigna keskele riivjuust nii, et äärtest jääb umbes 2,5 cm pinda vabaks.
9. Laota juustule endale meelepärases mustris tomativiilud ning puista üle soola ja pipraga.
10. Keera taignaääred õrnalt täidisele.
11. Küpseta umbes 25 minutit kuni tainas on mõnusalt krõbe. Kui tomatid tunduvad vesised, siis lülita ahi võimalusel viimaseks viieks minutiks pöördõhu režiimile.
12. Lase vähemalt veerand tundi jahtuda, sest tomatid tõesti on kuumad.
13. Söö niisama või salatiga, või hommikusöögiks.
Kui tahad lihtsamalt, siis võid põhja teha ka köögikombaini lõiketerasid kasutades - viska lihtsalt kõik koostisosad kannu (või kuubikuteks lõigatuna) ja pulseeri seni, kuni saad taignapalli. Siiski jääb võid riivides tulemus kuidagi parem-krõbedam, pluss on käsitsi tehes hiljem nõude pesemist vähem.