Lihtne põhjus, miks iga majapidamine üht tulekustit vajab

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekustuti.
Tulekustuti. Foto: SCANPIX

Õnnetus ei hüüa tavaliselt tulles ja seetõttu olekski paslik parem karta kui kahetseda. Miks tulekustuti muretsemine niivõrd elulise tähtsusega on ning milliseid faktoreid selle soetamisel jälgida tuleks?  

Miks peaks igas majapidamises olema tulekustuti?

Tulekustuti on esmane ja ainuõige kaitsevahend tulekahju likvideerimiseks selle algstaadiumis. Tuleohutusekspert Ardon Kaerma soovitab inimestel kontrollida, kui kaugel asub nende maja lähimast tuletõrjekomandost ning kui kiirelt abi teoreetiliselt kohale jõuaks. 

«Kui see aeg on üle viie minuti, siis on kustuti omamine kindlasti õigustatud ja tungivalt soovituslik. Alla-viie-minuti-piirkonnas võib siis, kui kustutit varem kasutanud ei ole, võtta selle kasutamine natukene kauem aega, aga samas on väikese põlengu korral efekt suur,» ütleb Kaerma.

Tuletõrjekomandode asukohad leiad SIIT

Mida jälgida uue tulekustuti soetamisel?

1. Võimsusnäitajad

Helen Aasa ja Ardon Kaerma soovitavad esmalt visata pilk tulekustuti võimsusnäitajatele. Need on tähistatud numbritega nagu 21A 144B C, kus:

A näitab võimet kustutada tahkeid aineid,

B näitab võimet kustutada põlevvedelikke,

C näitab võimet kustutada põlevgaase.

Aerma soovitab võrrelda sama massiga kustutite võimsust ning hinnaerinevust. «Tihti on 6 kilogrammisedkustutid sama hinnaga, aga ühe võimsus on 21A 144B C ning teisel 43A 233B C,» sõnab Kaerma. Suurema väärtusega kustuti on seega tulekahju kustutamisel peaaegu kaks korda efektiivsem.

2. Tootmisaastat

Tarbija peab olema eriti tähelepanelik väga soodsate hinnapakkumiste osas. Tihtipeale müüakse kustuteid, mis võivad olla juba kaks või kolm aastat laos seisnud. Sellega omakorda väheneb kustutite hooldusperiood drastiliselt. Valmistamisaasta on üldiselt märgitud kustuti kerel põhja äärde, et saaksid veenduda, et sa siga kotis ei osta. 

3. Tootmisriiki ja seeriastandardeid

Jälgi, et valitud tulekustuti oleks valmistatud Euroopas ja kindlasti Euroopa standardite järgi. «Tulekustuti peab vastama vähemalt standardiseeriale EN 3-7. See märge peab olema iga kustuti peale märgitud. Ei ole just tore, kui tulekahju hetkel otsustab Made in China splint ära murduda või selgub, et balloonis pole piisavalt rõhku ehk ühesõnaga – kustuti ei tööta,» toonitab Kaerma.

Kuidas siis teha vahet kvaliteetsel ja mitte niivõrd kvaliteetsel tulekustutil?

Tähtis on kindlasti jälgida hinna ja kvaliteedi suhet. «Head asja pole kunagi odavalt saanud,» tõdeb Kaerma. Lisaks tuleb veenduda hooldusvõimalustes ning kustuti varuosade saadavuses. Ka tulekustuti tootmisriik on elementaarse tähtsusega. Kui kustuti kerelt tootmisriiki ei leia, küsi müüjalt lisateavet. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles