Modernsed etiketireeglid, millest sul veel aimugi polnud

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külalised veini taga.
Külalised veini taga. Foto: www.flickr.com

Ajad muutuvad ning samamoodi muutuvad ka inimesed ja nende arusaamad kombelisusest ja etiketist, vahendab oversixty.com. Alljärgnevalt kirjeldame kaheksat põhimõtet, mis on hiljaaegu inimestesse juurdunud.

1. Hilinemine on uus punktuaalsus 

Tänapäeval ei peeta enam viisakaks, kui külalised saabuvad täpselt kutsutud ajaks või lausa kümme minutit varem. Mõtle võõrustajaile – ilmselt on neil käed-jalad niikuinii tööd täis ning varajased külalised muudavad selle olukorra veelgi ärevamaks.

2. Ära kunagi tule tühjade kätega

Isegi kui võõrustajad keelitavad sind midagi toomast, on pisike sümboolne meene siiski asjakohane. Peaasi, et see oleks läbimõeldud ja praktiline.

3. Kaasatoodud veinipudel on kingitus võõrustajaile

Seega ära imesta, kui su pudelit tingimata tol õhtul ei avata. Ilmselt on võõrustajad täpselt läbimõelnud söögi ja joogi vahekorrad ning meeneks toodud vein jääb lihtsalt ootama järgmist õhtusööki.

4. Nõudepesu on samuti võõrustajate pärusmaa

Me kõik tahame head ning võimaluse korral ka ise käed külge lüüa. Liiga palju inimesi ühes köögis võib lihtsalt segavaks faktoriks muutuda. Ära jää inimestele jalgu ning naudi seltskonda, mille pärast sa kohale tulid.

5. Isetegevus jäägu perekonnaliikmetele

Isetegevus võõras majapidamises on pigem taunitav. Kujutad ette, kuidas keegi sinu kodus omavoliliselt endale võileiba ja tassikest teed tegema läheb? Järgmine kord, kui sa midagi soovid, kõneta lihtsalt oma võõrustajaid.

6. Ei ole olemas sellist asja nagu rumalad küsimused

Kui ühel hetkel märkad, et võõrustajad on ajaplaneerimise või millegi muuga hätta jäänud, on loomulikult asjakohane abikätt pakkuda. Esmalt aga veendu, kas abikäte järele üldse vajadust on.

7. Konsensus jalanõude ja vahetusjalanõude osas

Välisjalanõudes võõrasse majapidamisse sisenemine ei ole aktsepteeritav. Kui aga häbened jalga pandud sokke või on sul mõni muu mure seoses jalanõudega, võta igaks juhuks kaasa vahetusjalanõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles