See kaunis motiiv on tänaseni idamaade kunstnike ja käsitööliste lemmik, seda leiame nii tikanditelt, keraamikalt kui maalidelt.
Granaatõun on hõlpsasti leitav meie poodidest ja turgudelt. Vahest igaüks ei teagi, kui palju häid omadusi on selle vilja nii seemnetel kui mahlal.
Erinevate rahvaste traditsioonilises meditsiinis on vilja seemneid kasutatud kuristus- ja suuvee koostises ja palavikku alandava vahendina, homöopaatias peapöörituse ja seedehäirete vastu ja juba vanade kreeklaste ajast on viljade koort kasutatud ussirohuna. (Ettevaatust – iseravimine tänapäeval ei pruugi viia soovitud tulemuseni, pigem mitte proovida!)
Tänases hiina meditsiinis tuntakse granaatõuna mahla ja seemnete soodustavat toimet kehavedelikesse (vähendab janu, suukuivust, kõrvaldab kõhulahtisust) ja sooleparasiitidele. (Ettevaatust kogustega: suurtes kogustes tarvitamine võib tekitada lima ja kahjustada kopsude tööd.)
Teadlased on kindlaks teinud, et üks granaatõun päevas aitab katta suure osa inimese A-, E- ja C-vitamiini vajadusest, aidates kaasa südame-veresoonkonnahaiguste ning kehvveresuse ennetamisele. Lisaks aitab mahl organismist välja viia jääkaineid, tugevdab immuunsüsteemi, suurendab stressitaluvust ja annab lisaenergiat, kui on vaja ennetada külmetushaigusi.
Hoiatus: Granaatõuna peaksid vältima inimesed, kellele on mao ülihappesus või tundlikud hambad – suure happelisuse tõttu võib tuua kasu asemel kahju. Granaatõun võib tekitada ka allergiat.
Lähis-Idas on levinud toiduaine granaatõuna siirup ja purustatud seemned, millel on tugev maitse ja kirbe lõhn. Viljadest valmistatakse värsket grenadiinijooki. Itaaliast pärit Campari on oma erilise kirbe maitse punase värvi saanud granaatõuna koorest.
Mõnel pool kasutatakse kuivatatud seemneid küpsetistes rosinate asemel.
Köögis leidub kasutust nii mahlale kui seemnetele näiteks marinaadides, salatites, magustoitudes – tuleb vaid olla loominguline!