Veidraid einestamise etiketireegleid maailma eri nurkadest (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Juba väikestele lastele õpetame toidulauas viisakusreegleid, mille teadmine on meiekultuuris vaat et kohustuslik. Laua taga ei matsutata, küünarnukke lauale ei toetata ja täis suuga ei räägita. Etikett ja selle taga peituvad põhjused on meile niivõrd tuttavad, et nende peale pikalt ei mõeldagi. Sattudes teise kultuuriruumi võivad reeglid väga palju erineda ja meid üllatada.

Hiinas: ära söö taldrikut tühjaks

Meil on kombeks kõik ära süüa, mis ette tõstetakse. Nii ei ole Hiinas, kus seda peetakse ebaviisakaks. Kui taldrik süüakse täiesti tühjaks, näitab see, et sööjal jäi kõht tühjaks ehk et võõrustaja ei pakkunud talle piisavalt toitu. Seetõttu on taldriku täielikult tühjaks söömine solvang. Indias ja Jaapanis seevastu peetakse hoopis solvavaks seda, kui taldrikule on jäänud kasvõi ivake toitu alles. Seal näitab toidu järelejätmine lugupidamatust nii võõrustaja kui koka vastu ning seda peetakse söögi raiskamiseks.

Indias: ära täna

Paljudes riikides on elementaarne, et kui toidulauas ulatab keegi toiduvaagna või valab jooki, siis teda tänatakse selle eest. Indias ei ole nii kombeks ja ei mõju solvavalt vaid ametlikus õhkkonnas. Sõprade või pere seltsis einestades viitaks tänamine sellele, nagu võõrustaja oleks sinu mugavuse nimel oma naba paigast pingutanud. Seal on üksteise abistamine ja külalisele asjade kätte andmine tühiasi, mille eest tänamine kõlab sarkastiliselt ja võltsilt. Nii jääb võõrustajale mulje, nagu ta oleks teinud suure teene.

Ungaris: ära löö klaase kokku

Ungaris ei ole sobilik toosti öeldes klaase kokku lüüa, nii võid vanematelt inimestelt koguni pragada saada. Põhjus on poliitiline. Kui Austria valitsus peatas 1848. aastal Ungari ülestõusu, tähistasid Austria juhid väga avalikult klaase kokku lüües Ungari mässuliste hukkamist. Seetõttu peetakse klaaside kokku löömist sümboolseks teoks, mis meenutab Ungari ajaloo üht sünget peatükki.

Hispaanias: praht visatakse maha

Hispaanias süüakse imehead toitu ja seda reklaamitakse väga kummalisel moel. Kui otsid head kohta, kus tapas’t nautida, siis vaata ringi, kus on maas kõige rohkem prügi - salvrätte ja toidutükke. Loogika seisneb selles, et rohkem sodi on söögikohtades, kus on pidevalt väga kiire. Turistil tuleks siiski arvestada, et mitte iga restoran ei lähe sellega kaasa ja eeskuju tasub võtta teistelt, kes restoranis söövad.

Tais: kahvel suud ei puutu

Tais tuleb arvestada sellega, et söögipulgad on mõeldud nuudlite söömiseks, kahvel ja lusikas kõige muu jaoks. Kahvel käib vasakusse kätte ja lusikas paremasse, kuid kahvel ei ole suhu pistmiseks. Kahvel on rangelt vaid toidu lükkamiseks lusikale või toidutükkide lahti murdmiseks ja väiksemaks tükeldamiseks. Kleepuvat riisi süüakse üldsegi näppudega ja ühe suure portsu asemel tõstetakse omale ette mitu väikest portsjonit.

Gruusias: veini väikeste lonksudega ei rüübata

Gruusias on veini tegemise ja joomise traditsioon väga vana ja seal võetakse seda äärmiselt tõsiselt. Veini joomine on sealse kultuuri oluline osa ja seda tehakse tihti. Õnneks on Gruusia veinipokaalid väikesed, sest seal on kombeks toosti peale kogu pokaal korraga tühjaks juua. Lonksuhaaval rüüpamist peetakse ebaviisakaks.

Allikas: Mashed

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles