Nõuandeid, kuidas seatud eelarvest alati kinni pidada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelarves püsimine on tähtis.
Eelarves püsimine on tähtis. Foto: Pexels / CC0 Licence

Pühadeaeg läheneb ning inimesed hakkavad vaikselt oma kulutustel silma peal hoidma. Jaanuarikuuks oleme kõik pühadejärgses stressis – puudub raha, puudub motivatsioon. Ehk on alljärgnevad nipid abiks eelarves püsimisel.

1. Tunne oma nõrku kohti

Eks meil kõigil ole midagi, milles suhtes on raske külmaks jääda. Kui soovid aga edaspidi finantstoimingutes edukas olla, pead esmalt õppima tundma iseenda valukohti. Ära tee mõttetuid kulutusi esemetele, millele sa niikuinii iga-aastaselt raha kulutad.

2. Mis tegelikult tähtis on?

Kas kingitused jõulupuu all või koosveedetud aeg lähedastega? Pane prioriteedid paika – selle asemel, et kogu perekond kingitustega üle külvata, kingi neile aega. Elu on liialt lühike, et vaid materiaalsele keskenduda.

3. Jõulupidude tarbeks rendi või laena

Paljud inimesed värskendavad igal aastal garderoobi, soetades sealjuures ka igaks jõulupeoks uue riietuse ja jalanõud. Kui soovid tänavu oma eelarvele au teha, loobu uutest esemetest ja laena sobiv riietus näiteks mõnelt sõbralt. 

4. Valmistu varakult

Varakult tehtud jõuluostud ei ole sugugi mitte liialdatud. Hea ettevalmistus tagab vähem stressi pühade ajal. Siis kui teised viimase minuti oste teevad, saad sina rahulikult kodus puhata.

5. Põhjalik kodutöö

Kui võimalik, koosta võimalikult detailne eelarve ja tegevuskava. Tegevuskava on vajalik edasiste toimingute koordineerimiseks, samuti on see abiks juhtudel, kui tuleb tagavaraplaan mängu tuua. Hoia igal kulutusel silm peal, siis ei lähe ka midagi üleliigset kaduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles