Aiasõpradele: praegu on väga soodne aeg tulbisibulate istutamiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Kuna sügis on pikale veninud ja maa pehme, kestab endiselt suurepärane aeg tulbisibulate istutamiseks. Seda enam, et jõulukaupade pealetungiga on lillesibulate hinnad poodides olematuks muutunud.

Vastupidiselt levinud arvamusele on tulp visa tegelane. Tema sibulad ei pelga ka seda, kui alles detsembris või jaanuariski maha saavad. 

Hobiaednik ja tulbisõber Tiiu Lango ütleb, et tema soodsa tulbikasvatuse nipiks on juba aastaid see, et ta ostab tulbid võimalikult hilja ja paneb seega ka hilja maha. «Hooaja lõpus, oktoobri teises pooles ja novembris, on tulbisibulad poolmuidu saada. Kui alguses maksab kümne sibulaga pakk kuue euro ringis, siis mõne aja möödudes hinnatakse need alla poole võrra ja siis veel pisut. Siis ongi õige aeg oma varusid täiendada,» räägib ta.

Tiiu sõnul on tulbisibulate istutamisel oluline, et maa kannataks kaevata. Kui see tingimus on täidetud, pole vaja peljata, et kevadel õisi ei näe. «Kui paned sibulad maha näiteks detsembris ja kohe pärast seda tuleb järsku külmalaine, siis tasuks küll istutatud sibulatele midagi peale panna, näiteks lehti, et püsiks paremini soojas, aga muud vaja ei ole. Tulbile meeldibki pigem jahedas juurduda,» selgitab ta.

Seda, et hooaja lõpupoole poest midagi huvitavat enam saada ei ole, Tiiu kogemused ei kinnita. «Ma ei tea, kas inimesed ei kipu põnevate sortidega katsetama või milles asi, aga kiiremini saavad poest otsa just klassikalised punased tulbid, erilisemad ja haruldasemad jõuavad minu kogemust mööda ikka sinna allahinnatute hulka,» ütleb Tiiu.

Nii et kel tulbisibulad tänavu veel soetamata, siis tasub aiandusosakonnad üle vaadata. Mulda pistmiseks pole kindlasti veel hilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles