Väikelao üürimine võib olla lahendus kodusele ruumikitsikusele

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laoruumid.
Laoruumid. Foto: Pexels / CC0 Licence

Väikeladudes tohib üldjuhul hoiustada kõike, mis pole tule- ega ka plahvatusohtlik. Väikelao üürnikule on sealjuures garanteeritud ööpäevaringne sissepääs ja mitmed lisavõimalused. Kas väikelao üürimine võib tõepoolest olla lahenduseks ka kodusele ruumikitsikusele?

Väikeladudes võib hoiustada põhimõtteliselt kõike, välja arvatud lõhkekehasid, illegaalseid esemeid, kemikaale ja muid esemed või aineid, mis võivad inimeste tervist ohustada. Spetsiifilisemate soovide korral on kohustuslik esitada dokumentatsioon ja fikseerida kõik hoiustatavad esemed. Loo Arendus OÜ juhatuse liikme Stanislav Kudelja sõnul kasutatakse väikeladude teenust eelkõige ruumipuuduse aga ka näiteks eluruumi renoveerimise korral. Samuti on see heaks lahenduseks ettevõtetele, kellel on väike ladu või selles puuduvad kütte- ja valvevõimalused. 

Vabad käed

Väikeladu üürides on kliendil võimalik valida, kas tähtajatu või tähtajalise üürilepingu vahel.

Kui asjade hoiustamine on ajutine ja ollakse teadlik, kaua hoiustamisvõimalust kasutada kavatsetakse, on OÜ Cervus Pluss juhatuse liikme Karl Mägi sõnul mõttekas sõlmida tähtajaline leping. Kui aga selget teadmist pole, siis otsustada pigem tähtajatu üürilepingu kasuks.

Tähtajatu leping sõlmitakse kindlaks määratud hinnakirja alusel ja klient saab vastavalt sellele iga kuu arve. 

«Meie laos on tähtajatu leping, sest elu on näidanud, et kui oled korra juba oma asjadele koha leidnud, on sellest väga raske loobuda,» ütles CityStock OÜ juhatuse liige Allan Pärn. Inimene ei pruugi esmakordselt rentides veel teada, kaua üüritavat laoruumi kasutada planeeritakse. 

Tähtajalise lepingu eelis seisneb Laod OÜ tegevjuhi Markus Evardsoni sõnul aga asjaolus, et teenusepakkujad saavad tagada parema klienditeeninduse tänu kehtivale graafikule. Niiviisi saab vabanenud laoruumi broneerida järgmistele klientidele kohe, kui see vabanenud on. Kliendi seisukohast on oluline teada, et mida pikem leping, seda väiksem üürikulu.

Üürnikele on üldjuhul garanteeritud ööpäevaringne sissepääs. Juhul, kui tegemist on eraldi ruumiga, pakutakse ka n-ö vabaladustamise võimalust, mis on Evardsoni sõnul veelgi soodsam variant. Sellise lahenduse korral pääseb klient oma varale ligi aga vaid tööpäeviti ning kokkuleppel turvamehega. Esitama peab ka isikut tõendava dokumendi.

Hooajalised esemed

Suvel hoiustatakse väikeladudes suuski, kelke, lumekoristusvahendeid, lumesaane jne. Talvel aga jalgrattaid, muruniidukeid, aiatööriistu, ATV-sid, skuutreid. Ladustamine toimub vastavalt kliendi vajadustele - suuruse, kaalu ja nõutava temperatuurirežiimi alusel, ütles Kudelja.

Väikeladude rentimine on ideaalne lahendus inimesele, kes soovib lihtsat lahendust kodus valitsevale ruumikitsikusele, ent soovib sealjuures oma esemeid ka turvaliselt hoiustada.

Pärni sõnul pole harvad näited, kus eramajas on auto tarbeks garaaž küll ehitatud, aga auto seisab lõppkokkuvõttes ikkagi väljas, kuna garaaž on muud kraami täis. 

Kõik hinnas

Väikeladu üürides ei pea muretsema erinevate lisakulutuste pärast - kõik mugavused, mis teatud laoruumiga kaasneda võivad, on niikuinii juba üürihinnas kajastatud. Küll aga tuleb mõnedes kohtades lepingut sõlmides maksta tagatisraha, ühe kuu rendisumma väärtuses. Tagatisraha tagastatakse lepingu lõppedes, eeldusel, et klient on suhtunud oma laoruumi heaperemehelikult ning kõik rendimaksed lepingu lõppemise ajaks tasunud.

«Kuid samas me pakume ka transpordi teenust ja abistame asjade paigutamisel, n-ö «tetrise» mängimine tuleb spetsialistidel rohkem välja ja tänu sellele võib klient ka kõva raha kokku hoida, sest ruum kasutatakse efektiivsemalt ära,» ütles Evardson.

Olenevalt kliendi enda soovist ja asjade iseloomust, on võimalik sõlmida ka eraldi kindlustus- ja turvalepingud. 

Juhul, kui üürnik lepingutingimusi rikub, on Mägi sõnul laopidajal ladustatud kauba suhtes pandipidaja õigused. «Seda oleme pidanud kasutama väga harva, inimesed hoolivad oma asjadest,» nentis Mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles