Tolmuimejat valides lähtu oma kodusest majapidamisest

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tolmuimeja valimine on tarbijaile lihtsamaks tehtud.
Tolmuimeja valimine on tarbijaile lihtsamaks tehtud. Foto: Panther Media/Scanpix

Tänapäeva tolmuimejad on energiasäästlikud, ent efektiivsed. Tolmuimejate juures on paraku palju detaile, mida on ilma vahetu kogemuseta keeruline tajuda. Millistele parameetritele tuleks uue tolmuimeja soetamisel tähelepanu pöörata? Ning kuidas leida see ainuõige lahendus, mis arvestab nii inimese soovide kui ka majapidamise eripäradega?

Tolmuimeja valimisel tuleb lähtuda mitmest asjaolust. Eeskätt tuleks tähelepanu pöörata kodusele majapidamisele ning puhastatavatele pindadele. Üheks oluliseks faktoriks on kindlasti ka lemmikloomade olemasolu. Expert Eesti OÜ turundusjuhi Joonas Kulli sõnul saab nende faktorite järgi veenduda tolmuimeja tüübis ja ka vajalikus lisavarustuses.

Tolmuimeja valimine on tehtud lihtsamaks

Euronics tootejuhi Kristi Reiseli sõnul on tolmuimeja valimine tehtud tarbijate jaoks tunduvalt lihtsamaks, seoses 1. septembril rakendunud Euroopa Liidu direktiivile, millega piirati tolmuimejate mootori võimsust 900 vatile. Selle direktiivi esimene osa jõustus tegelikult juba 2014. aasta sügisel, mil mindi üle ühtsele märgistussüsteemile ning seati tolmuimeja mootori võimsuse piirang 1600 vatile. Ühtne süsteem kehtestati, kuna puudusid võrreldavad standardid ning tootjad esitlesid klientidele andmeid, mis võisid olla eksitavad, tõdes Reisel.

Näiteks peeti aastaid arutelu tolmuimejate imemisvõimsuse üle, mida tegelikult hilisemate andmete põhjal mõõdeti küllaltki erinevalt.

Mõni mõõtis tolmuimeja imemisvõimsust otsiku juures, teine hoopis korpuse juures. Lisaks ei olnud tolmuimejate korpused hermeetilised, põhjustades teatava energiakao.

«Samuti oli eksitav mootori võimsuse vaatamine, kuna suur osa mootori võimsusest kulus mootori jahutamisele, mitte tolmu imemisele, » täpsustas Reisel. Ruumi tagastatav õhk ja selle puhtus ei olnud märgistatud ning seetõttu ka võrreldavad.

2014. aastal kehtestatud normatiivide alusel on seevastu võimalik erinevaid energiamärgistust omavaid tooteid sõltumatus laboris samades tingimustes mõõta. Selle tulemusena on tolmuimejate mootorite võimsus langenenud, ent efektiivsus see-eest oluliselt tõusnud. Väiksema võimsusega mootorid on sama tõhusad kui suurema võimsusega mootorid ning nendega kaasneb ka märgatav energiasääst. Lisaks mõõdetakse nüüd Euroopa Liidus müüdavate tolmuimejate juures ka nende tolmutagastust, tõhusust vaipkattel ning efektiivsust vaipkatteta põrandal. Reiseli sõnul on need andmed ka tootele märgitud.

E-Lux Kodutehnika tegevjuht  Hanna Palo rääkis, et kunagi peeti tõepoolest oluliseks tugevat imemisvõimust. Tolmuimemisel sellest paraku kasu ei ole, kuna tugev imemisvõimsus tekitab vaakumefekti, mis pigem takistab osakeste liikumist. Madalama energiamärgistusega tolmuimejaid ei maksa seega karta, kui seadme kasutusmugavus ning tehnilised näitajad vastavad tarbija ootustele ja soovidele.

1A.EE OÜ juhatuse liikme Timo Aava sõnul ulatub koduseks kasutamiseks mõeldud tolmuimejate mootorivõimsus keskmiselt 1000–1500 ning imemisvõimsus 250–450 vatini. Imemisvõimuse puhul tasuks omakorda tähelepanu pöörata just keskmisele imemisvõimsusele.

Milliste parameetrite järgi tolmuimejat valida?

Kulli leiab, et lisaks majapidamise eripäradele on tolmuimeja valimisel oluline jälgida ka selle imemisvõimsust, juhtme pikkust ning lisavarustust. Head tolmuimejat iseloomustab kõigele lisaks ka kõrge õhuläbivool, mis Palo sõnul tagab tolmuosakaste liikumise põrandalt otse tolmukotti. Lisaks tuleks arvestada juhtme pikkusega. Tolmuimeja toitejuhe peab olema piisavalt pikk, et see ei takistaks ega piiraks tolmu võtmise raadiust. Samuti oleks mõistlik välja selgitada, kas soovitakse tolmukotiga või kogumiskonteineriga tolmuimejat.

Tolmuimeja rataste puhul valida kindlasti pehmemad rattaid, kuna need ei riku põrandaid ja tekitavad ka vähem müra.

«Kui teil on uksepakkusid või liistusid, mida tolmuimeja peab pidevalt ületama, tasuks tolmuimeja ratastele suuremat tähelepanu pöörata – et need oleksid hea liikuvusega ja saaksid takistustest hästi üle,» ütles Reisel.

Unustada ei tohiks loomulikult ka tolmuimeja enda mürataset. Kaasaegsed tolmuimejad on õnneks piisavad vaiksed ja efektiivsed, et üleliigse mürafaktori pärast pole tarbijatel enam põhjust muretseda.

Tolmuimeja lisatarvikute juures tuleb jälgida erinevaid otsikuid ning nendega kaasnevaid võimalusi keeruliste kohtade puhastamiseks. Reisel soovitab siinkohal lemmiklooma omanikel kaaluda sellist tolmuimejat, mille komplekti kuulub ka turbootsik. Naise sõnul muudab see koristamise tunduvalt kergemaks ja efektiivsemaks. Kasuks tuleb see, kui tolmuimeja filtrid on kergesti vahetatavad ning tolmukott lihtsasti kättesaadav.

Lisaks klassikalisele tolmuimejale on tänapäeval saadaval ka mitmeid vars- robottolmuimejad, mis on väga kasulikeks abimeesteks nii erinevates majapidamistes kui ka raskesti ligipääsetavates kohtades.

Varstolmuimejaga on Reiseli sõnul hea moodus kiirelt koristada tuppa toodud liiv ja mustus veel enne seda, kui see mööda eluruumi laiali tassitakse. Selline teguviis hoiab hiljem koristamisele kuluvat aega kokku ning ka kodu igapäevaselt puhtana.

Meelespea enne tolmuimeja soetamist

Tolmuimejate juures on palju faktoreid, mida on täiendava kogemuseta võrdlemisi keeruline tajuda ja võrrelda. Imemisvõimsuses, kasutusmugavuses, mootorimüras ja isegi rataste korrektses libisemises mööda põrandat on raske veenduda, kui ei ole omal käel tootega eelnevalt tutvunud.

Just seetõttu soovitab Reisel tarbijatel igaks juhuks enne uue tolmuimeja soetamist kaupluseid külastada ning oma ostus põhjalikult selgusele jõuda. «Kõige parem on pöörduda poes müüja poole ja leida lahendus, mis arvestab just teie soovide ning majapidamise eripäradega,» ütles Reisel.

Head tolmuimejat iseloomustab:

  • Kõrge õhuläbivool;
  • madal müratase;
  • kerge kaal;
  • erinevad otsikud keeruliste kohtade puhastamiseks;
  • pehmed rattad, mis ei riku põrandaid ja tekitavad vähem müra;
  • kergesti vahetatavad filtrid ja tolmukotid, sh tolmukottide kättesaadavus;
  • pikk toitejuhe, mis ei piira koristamise raadiust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles