Geniaalne ja lihtne nipp keskküttega kodu tõhusamaks kütmiseks (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaator.
Radiaator. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eriti vanemates keskküttega majades on tihti probleemiks see, et hoolimata kütteperioodist on toas ikka jahe. See nutikas nipp aitab kütteefektiivsust tublisti tõsta.

Vanades majades on radiaatorid enamasti välisseintes akende all. Seetõttu hajub suur osa soojusest välisseina ja imbub akna kaudu õue. Nii võib radiaator ise olla tulikuum, aga toad on ikka jahedad. Mida teha?

Selleks, et kütteefektiivsust suurendada, ei lähe vaja muud kui tavaliselt telgi põhja käivat termomatti - sellist, mille üks pool on hõbedane. Matt paigutatakse radiaatori taha, hõbedane pool toa poole. Trikk seisneb selles, et termomatt kiirgab soojuse, mis muidu laiali hajuks, tuppa tagasi, õpetab koduportaal One Crazy House. 

Kaunis see lahendus muidugi välja ei näe, aga arvestades, et enamik matist jääb radiaatori taha peitu, pole see ehk midagi, mida üle elada ei suudaks. Soe tuba on igal juhul pisut silmade riivamist väärt. 

Pikemas perspektiivis, kui võimalik on, võid kaaluda ka radiaatorite liigutamist siseseinte äärde, kuid enamasti ei ole see võimalik või kujuneks liiga kalliks ja kulukas. Selline matitrikk on aga odav ja aitab säästa küttearvetelt. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles