Uuest aastast võib korteriühistu toimetada ilma juhatuseta vaid kahel tingimusel (2)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelidega kortermaja Mustamäel.
Päikesepaneelidega kortermaja Mustamäel. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Juhatus on korteriühistu juhtorgan, mille ülesandeks on esindada ja juhtida korteriühistut. Millised aga peaksid olema juhatuse liikme isikuomadused ning millest sõltub tema töötasu?

Hetkel kehtiv korteriühistute tööd reguleeriv seadus ei võimalda ühistu tegutsemist ilma juhatuseta. Uuest aastast kehtima hakkavas korteriomandi- ja korteriühistuseaduses on aga märgitud, et korteriühistu võib toimetada ilma juhatuseta vaid kahel tingimusel:

  • kui korteriomandite arv ei ole suurem kui kümme;
  • kui kõik korteriomandid kuuluvad ühele isikule.

Juhatuse puudumisel juhivad ja esindavad korteriomanikud korteriühistut ühiselt. Ühine esindusõigus tähendab eeskätt aga seda, et kõik korteriomanikud peavad oma tahet toimingute korral, kas isiklikult või volitatud esindaja kaudu ilmtingimata väljendama. Kõik korteriomanikud loetakse seega ühise esindusõigusega juhatuse liikmeteks. Korteriühistu erinevateks tehinguteks ja toiminguteks on sellisel juhul nõutav kõikide korteriomanike nõusolek.

Sellisel viisil juhitud korteriühistus võib pidada kassapõhist raamatupidamist, kohustuseta koostada ja esitada majandusaasta aruanne.

Korteriühistu juhatuse liikme pädevus ja valimine

Juhatuse liige valitakse üldkoosoleku otsusega ja tema sobivust hindavad korteriühistu liikmed. Ideaalis võiks korteriühistu juhatuse liikmeks Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul olla jurist, insener ja psühholoog, sest neid ametioskusi on ühistus sageli vaja.

Juhatuse liikmed peavad omavahelistes suhetes järgima heauskse käitumise põhimõtet ja arvestama üksteise õigustatud huve. Eesti Korteriühistute Liidu näidispõhikirjast lähtuvalt peab juhatus korraldama üldkoosolekuid, tegelema igapäevase ühistu juhtimisega, korraldama raamatupidamist, viima ellu üldkoosoleku otsuseid jne.

Millest sõltub juhatuse liikme tasu?

Juhatuse liikmete tasu on Mardi sõnul väga erinev. Palju sõltub maja suurusest ja tegevustest-toimingutest, mida maja juures soovitakse täita.

«Tean, et väga suurele osale ühistu juhatuse liikmetele tasu ei maksa, aga on ka 1000- euroseid tasusid suurte ja keeruliste majade puhul,» ütles Mardi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles