Lastele mõjub kodune mänguasjaderohkus väga halvasti (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu näitab, et lihtsad pappkastid on lastele sageli palju kallimad lelud kui ränka raha maksnud poemänguasjad.
Elu näitab, et lihtsad pappkastid on lastele sageli palju kallimad lelud kui ränka raha maksnud poemänguasjad. Foto: VidaPress

Liiga palju mänguasju mõjub laste vaimsele arengule ainult kahjulikult, selgub äsjasest uuringust. Seda tasuks eriti silmas pidada praegu, jõulukinkide ostmise eel.

Ameerika Ühendriikides Ohios Toledo Ülikoolis läbiviidud uuringust selgub, et lapsed, kel on kodus liiga palju mänguasju, ei suuda keskenduda, mängivad lühidalt ja ei kasuta oma fantaasiat pooltki nii palju kui võiks, vahendab Telegraph.

Tulemuseni jõuti, kui võeti 36 last ja lasti neil pool tundi mängida kas nelja või 16 leluga. Lapsed, kel oli vähem mänguasju, olid märksa loovamad, mängisid omavahel kaks korda kauem, leidsid ühele ja samale lelule mitmeid rakendusviise ning laiendasid mängude sisu.

Tulemustest järeldavad teadlased, et kodused mänguasjavarud tuleks range kontrolli alla võtta ja lasta lastel nende endi huvides mängida korraga vähemate leludega.

Uurimisrühma juht Carly Dauch ütleb, et 16 leluga toas olnud lapsi segas lelude rohkus silmnähtavalt. Nad hakkasid millegagi mängima, kuid teadmine muude esemete olemasolust eksitas neid pidevalt. Neil oli raske keskenduda.

Dauchi sõnul on väheste mänguasjade peamiseks eeliseks just see, et nii areneb paremini keskendumisvõime ja loovus.

See pole sugugi esimene kord, kui säärasele järeldusele jõutakse. 90ndatel võtsid Saksa teadlased ühest Müncheni lasteaiast päevapealt ära kõik mänguasjad. Lapsed ei lõpetanud seepärast mängimist: nad lihtsalt kohandasid oma mängu olukorrale vastavaks ja muutusid kordades sotsiaalsemaks.

Joshua Becker on oma raamatus «ClutterFree with Kids» kommenteerinud sama teemat, öeldes lisaks muule, et kui lapsel on mänguasju liiga palju, ei õpi ta oma lelusid väärtustama, hindama ja nende eest hoolt kandma. Tal lihtsalt ei jagu asjadele tähelepanu. 

Samuti rõhutab ta, et mida vähem asju, seda leidlikumad lapsed on, sest peavad mõtlema välja lahendusi, kuidas käepäraste vahenditega lahendada mäng nii nagu soovitud. Areneb probleemilahendamise oskus.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles