Toidublogija Kadri Raig näitab, kuidas teha ilma võita mahlast torti, millele saab teha soovi korral mitu kihti. Kohvi võib retseptis asendada apelsinimahlaga ja magusama tordi saamiseks tuleb suhkrukogust tõsta.
Retseptisoovitus: vegan šokolaaditort
Koogipõhi
- 3,5 dl mandlipiima
- 2 tl valge veini äädikat
- 1 dl kanget kohvi
- 3 dl õunakastet
- 1,5 dl kookosõli
- 2 tl vaniljepastat (või kasuta 1 päris kaun või asenda ekstraktiga)
- 320 g täistera speltajahu
- 100 g kookossuhkrut
- 100 g kakaod (loomulikult ilma suhkruta)
- 3 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 tl soola
Kreem
- 100 g 80-protsendilist šokolaadi
- 3 küpset avokaadot
- 1 küps banaan
- Immutamiseks veel umbes 1 dl kanget kohvi
Koogipõhi
1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini ning määri 20 cm diameetriga koogivorm (või kui sul on, siis kaks samasugust) kergelt kookosõliga ning raputa üle kakaoga.
2. Sega omavahel kokku mandlipiim ja äädikas ning jäta mõneks minutiks seisma.
3. Samal ajal sega omavahel kokku jahu, suhkur, kakao, küpsetuspulber ja sool.
4. Lisa mandlipiima ja äädika segule kõik ülejäänud vedelad ained ning vahusta kergelt.
5. Lisa kuivained vedelate ainete hulka ning sega, kuni need on ühtlased ja ilma tükkideta.
6. Vala koogivormi (või jaga ühtlaselt kahe vormi vahel).
7. Küpseta ühes vormis umbes 40 minutit või kahes 30. Koogi valmimist saad kontrollitud selle keskele torgatud tikuga - kui tikk tuleb välja puhtalt, siis on kook valmis.
8. Lase koogipõhjal enne tordi kokku panemist täielikult jahtuda.
9. Vahepeal sega kokku kreem. Selleks sulata šokolaad veevannil, lisa sellele banaan ning avokaado ning surista kõik saumikseriga ühtlaseks.
Lõppakord
1. Juhul, kui kasutasid ühte koogivormi, siis lõika koogipõhi ettevaatlikult pooleks. Kui sul on kaks koogivormi, siis sul on juba ka kaks eraldi koogipõhja ja elu selle võrra lihtsam.
2. Jaota teelusikaga kohv tasapisi koogipõhjade vahel ära.
3. Säti umbes kolmandik kreemist koogipõhjade vahele ning määri ülejäänud koogi külgedele ning peale.
4. Kaunista sellega, millega soovid. Hästi sobivad näiteks mahlased apelsiniviilud, šokolaadiga kaetud kohvioad või mõned käsitsi valmistatud trühvlid.