Aastalõppu jäävad pühad ja pidustused kipuvad pahatihti rahakotile laastavalt mõjuma, kuid pisut perenaiselikku kavalust ja targasti talitlemist võimaldavad ka liigselt priiskamata katta puhtast toorainest ja põnevatest maitsetest tulvil uhke jõululaua.
Retseptisoovitus: päkapikupoiss ehk peekonisse mähitud pikkpoiss verivorstiga
Daily tootearendusspetsialist Evelin Bauman soovitab isemoodi jõulupraeks pisut ebatraditsioonilist kooslust – hakklihasse mähitud verivorste. Tulemuseks maitseküllane ja pisut uhkeldav praad, mida sobib serveerida ubinate hapukusega rikastatud ja ahjus valmistatud köögiviljadega.
Päkapikupoiss ehk peekonisse mähitud pikkpoiss verivorstiga
Koostisosad:
- 600 g hakkliha (sea-veise)
- 1 muna
- 70 g sepikut
- 200 g vett
- 1 sibul (60 g)
- 2 küünt küüslauku
- Soola
- Pipart
- 120 g verivorste (soovitavalt pikemaid ja peenemaid)
- 150 g viilutatud peekonit
Valmistamine:
Alusta hakklihasegu valmistamisest. Leota sepik veega pehmeks, sega hakklihaseguga, lisa muna, väiksemaks hakitud valge sibul, purustatud küüslauk, sool ja pipar ning sega kokku.
Vormi hakkmass kaheks piklikuks pätsiks ja aseta ühele neist pikk ja peenike verivorst ning aseta siis teine pätsike selle peale. Vormi päts uuesti ilusalt ümaraks ja pisut piklikuks ning kaunista peekoniviiludega. Suru peekoniviilud otsapidi pätsi alla kokku – nii jääb lõpptulemus silmale kaunim.
Küpseta päkapikupoissi 180-kraadises ahjus ca 30 minutit. Ahjust välja võttes lase roal pisut seista, et lihamahlade liikumine peatuks ning alles siis serveeri valminud hõrgutis koos ahjujuurikatega.
Nipp! Peale liha küpsemist võid tekkinud praeleemest valmistada mõnusa kastme, mille koostises jahu, vesi, praeleem, toiduõli ja pohlad.