Toidublogija Kadri Raig pakub aastavahetuse lauale välja huvitava suupiste retsepti. Kitsejuustu-pirni ampse on üsna lihtne teha ja maitsekooslus on lihtsalt suurepärane. Pealegi on need oluliselt kergemad, kui praeguse hooaja põhitoit.
Retseptisoovitus: kitsejuustu-pirni ampsud
Vaja läheb:
- Pool pikka saia
- 200 g kitsejuustu (nt Soignon)
- Vastavalt saiaviilude arvule pekaanipähkleid (nii 50 grammi ehk)
- 50 g lambasalatit
- 2 pirni
- 2 + 1 tl vedelat mett
- 0,25 tl soola
- 7 keerdu pipart
- 0,5 sidruni mahl
- 4 tl oliiviõli
Juhtnöörid
1. Eelkuumuta ahi 230 kraadini.
2. Lõika saiast nii õhukesed viilud, kui parasjagu välja tuleb ning laota need ahjuplaadile.
3. Lõika ka kitsejuustust viilud - proovi tekitada selline olukord, kus kitsejuustuviilakaid on täpselt nii palju, et nendega kõik saiaviilud ära katta.
4. Nirista igale juustuga kaetud saiaviilule tibake mett.
5. Lülita ahi grillrežiimile ning viska saiaviilud mõneks minutiks ahju seni, kuni juust kergelt pruunistuma hakkab. Täpset aega on raske ette ennustada, sest ahjud on erinevad, aga grillrežiimi puhul soovitan alati pigem tihedamini ahju piiluda, sest see käitub päris äkiliselt.
6. Kui saiad valmis ja juust mõnus, siis eemalda pann ahjust, keera ahi välja ning viska sinna järgmine pann, kuhu peale oled eelnevalt laotanud pähklid. Kuna ahi on veel kuum, siis need saavad seal mõnusalt röstitud - ära neid sinna ära unusta ja kontrolli paari minuti pärast, mis seis on.
7. Vahepeal sega kastmeks kokku 1 tl mett, sool, pipar, sidrunimahl ning oliiviõli.
8. Lõika pirnist viilakad, või kui sul on see tore riistapuu, millega melonist pallikesi teha saab, siis tee hoopis väikesed pallikesed, et uhkem oleks.
9. Säti saiakesed serveerimisvaagnale. Tõsta igaühele paar lambasalati tutsakat, tükike pirni ning pähkel ja nirista kõige peale kastet.
10. Ära serveerimisega liiga kaua oota.