Päästeamet meenutab koduomanikele, et ees seisab kõige tulekahjuderohkem aeg

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Viljandis.
Tulekahju Viljandis. Foto: Marko Saarm / Sakala

Uue aasta alguses soovivad paljud inimesed teada, mida alanud aastalt oodata, mida vältida ja karta. Päästeameti statistika näitab, et kartma peaks iga kuu esimest ühtteist päeva ja eriti 5. veebruari. 

Päästeameti arendusosakond analüüsis möödunud kaheksa aasta tulekahjusid. Selgub, et statistiliselt on kõige suurem tõenäosus saada tulekahjus vigastada 5. veebruaril. Kaheksa aasta jooksul on sel kuupäeval kaheksas tulekahjus saanud viga kokku 14 inimest.

Kõige suurem tõenäosus tulekahjus viga saada on 1.–11. kuupäeval, just neli kuupäevadel sai viimasel kaheksal aastal viga ligi pool ehk 43 protsenti vigastatute koguarvust. Eelkõige tasub tulega ettevaatlik olla 5. 8. ja 11. kuupäeval. Kuude lõikes saab kõige enam inimesi tules viga jaanuaris, veebruaris ja oktoobris.

Kuidas vältida ohtu?

Kodu kaitsmiseks tuleks pöörata tähelepanu lagedele. Kui seal pole töötavat suitsuandurit, siis tuleb see kiiremas korras paigaldada, sest andur annab põlengust varakult teada ja nii väheneb oluliselt oht põlengus viga saada.

Jaanuari, veebruari ja oktoobri needuse murdmiseks tuleks korrastada küttekehad, vaadata üle elektrisüsteemid. Iga neljas elumajade tulekahju saab alguse hooldamata elektrisüsteemist või järelevalveta jäetud ja tihti ka katkisest elektriseadmest ning see on paraku kasvav tendents.

Kuna statistikast selgub, et õnnetused juhtuvad sagedamini kuu alguses, siis võiks sel perioodil olla ka teiste suhtes tähelepanelikum, hoida silmad lahti ja reageerida, kui märgatakse hädas olevaid inimesi, näiteks naabreid. Korterelamus sõltub igast inimesest terve maja ohutus.

Õnnelik august

Päästeameti andmed näitavad veel, et kõige väiksem tõenäosus tules viga saada on augustis, siis on kõige vähem vigastatuid nii summaarselt kui ka päevade lõikes.  Kuupäevadest on turvalisim 16. kuupäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles