Talvedepressioon mõjutab umbes viit protsenti inimestest igal talvel. Aga isegi siis, kui sa pole arstilt diagnoosi saanud, on väga tõenäoline, et külm ja pime talveaeg mõjuvad tujule halvasti. Üks viis masendusega võitlemiseks on õige toitumine.
Toidud, mis aitavad talvemasenduse vastu
Väljaandes American Journal of Public Health avaldatud uuringus nimetatakse toiduaineid, mis aitavad vaimse tervise paranemisele kaasa. Pure Wow edastab sealt sööke, mida tasub kõigil talvel rohkem süüa.
Tomat
Tomatis on tublisti lükopeeni, mis on rasvlahustuv fütotoitaine. See on kasulik mitmel põhjusel, kuid praegu on hea teada, et tomatirikast toidulauda seostatakse depressiooni sümptomite harvema esinemisega. Osalt seetõttu, et lükopeen aeglustab põletikketekitavate ühendite kogunemist, mis depressiooni soodustab.
Avokaado
Populaarne ja rasvane avokaado ei ole hea vaid Instagrami piltideks. Selles on palju B-vitamiine ja kaaliumit, mis tõstab serotoniini taset ning alandab vererõhku. Regulaarne avokaado söömine aitab sul paremini rahuneda ja ennast koguda ka siis, kui pole nädal aega päikest näinud.
Spinat
Rohelised lehtköögiviljad nagu spinat on väga toitainerikkad ja tervisele kasulikud. Neis on palju folaate, kaltsumi, magneesiumi ja K-vitamiini. Eriti folaadid aitavad depressioonist paraneda. Võta kindlasti oma toidu kõrvale värsket salatit, see teeb sulle head.
Lõhe
Päikesevalguse põud tähendab ka D-vitamiini puudust. Uuringud on näidanud, et D-vitamiini puudusel on talvedepressiooniga tugev seos. Muidugi saab võtta D-vitamiini toidulisandina juurde, kuid kasulik on seda ka loomulikul kujul süüa nii palju kui saab. Selleks on väga hea lõhekala, milles on D3-vitamiini.
Kreeka pähkel
Lõhekala on lisaks hea oomega-3-rasvhapete saamiseks, kuid see ei sobi veganitele või taimetoitlasetele. Paljud uuringud on näidanud, oomega-3-rasvhapped toetavad ajutööd ja vähendavad depressiooni sümptomeid. Neid saab hästi Kreeka pähklitest, mida tasub talvisel ajal vahepalaks näksida.