:format(webp)/nginx/o/2018/01/25/7512461t1hd0db.jpg)
Ehk mäletate lapsepõlvest, et vanaemal või mõnel tema sõbrannal seisis sahvrihämaruses pruunika vedelikuga purk, kus hõljus pisut pelutav seeneollus. Sealt seda haput jooki maitsta? Ei! Aga nüüd lausa peab proovima: meil unustatud teeseenejoogist on saanud läänemaailma trendi- ja terviseteadlike hulgas suur hitt.
Isu kõige järele, mis on hapendatud, läänemaailmas muudkui kasvab. Sellele on lisanud hoogu tänavuaastaste toidutrendide kuulutajad, kes uue veganluslaine, libaliha, tervisesõbralike seente ning maka-, vetika- või kurkumipulbrite kõrval ennustavad üha kasvavat menu kõigile hapendatud-kääritatud ehk fermenteeritud toitudele-jookidele. Briti ajaleht Guardian nimetab näiteks tavalise hapukapsa kõrval suursoosikuteks koreapärase vürtsika hapukapsasalati kimchi, mida on ka meie poodide salatilettidel aina rohkem näha. Samuti on brittide nimekirjas keefir ja vesikeefir ning Aasiast pärit ning ka Ameerikas ja Venemaal ammu tuntud teeseenejook ehk teekali kombucha.