Korduv kiirlaenude võtmine võib eluasemelaenu otsusele korraliku hoobi anda

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimase paari aasta jooksul korduvalt võetud kiirlaenud võivad eluasemelaenu taotlemisel otsustavaks saada.
Viimase paari aasta jooksul korduvalt võetud kiirlaenud võivad eluasemelaenu taotlemisel otsustavaks saada. Foto: Pexels / CC0 Licence

Eluasemelaen on finantskohustus nagu iga teinegi laen. Kas ja kuidas võib aga eluasemelaenu taotlusele avaldada mõju varasemalt võetud kiirlaen?

Pankade jaoks on kõige olulisem inimeste maksevõime ja arukas finantskäitumine. Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuhi Anne Pärgma sõnul ei tähenda varasemalt võetud kiirlaen automaatselt seda, et inimene on n-ö musta nimekirja kantud. 

Küll aga võib varasem kiirlaen eluasemelaenu otsusele mõju avaldada. Probleemid rahavoo juhtimisel ei pruugi inimest pankade silmis kuigi positiivsesse valgusesse seada. 

Kehv maksekäitumine ja liigsed kohustused

Kiirlaenud ei pruugi otseselt positiivset kodulaenu otsust välistada, küll aga võivad teatud ohumärgid anda aimu sellest, et laenutaotleja finantskäitumine vajab veel täiendavat analüüsi. Ka märked krediidiinfos annavad pankadele aimu edaspidisest korrektsest laenu tagasimaksmisest. Korduvate maksehäirete puhul pank laenu ei anna.

Luminori eraisikute krediidivaldkonna juhi Andres Zooberi sõnul võib eluasemelaenu taotlus osutuda negatiivseks juhul, kui kiirlaene on viimase paari aasta jooksul korduvalt võetud ning nende tagasimaksmisega hätta jäädud. «Panga jaoks on alati kõige olulisem inimese maksevõime ehk peamine põhjus, miks laenu andmisest keeldutakse, on jätkusuutliku sissetuleku puudumine,» märkis Zoober.

Kui kiirlaenu on võetud vaid korra, näiteks mõne suurema hädavajaliku kulutuse tasumiseks ning kliendi finantskäitumine on sealjuures läbivalt hea olnud, ei pruugi see kodulaenu otsust mõjutada.

«Kui kiirlaene on võetud korduvalt ning kasutatud igapäevaste kulutuste katmiseks, siis on see ohumärk, mis võib ühtlasi piirata uute finantskohustuste andmist. Kui kiirlaenu on võetud korra näiteks suurema hädavajaliku kulutuse tasumiseks ning kliendi finantskäitumine on sealjuures ajalooliselt hea, ei pruugi see mõjutada kodulaenu võtmise otsust negatiivselt,» ütles SEB Panga äriarenduse divisjoni müügijuht Evelin Tammearu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles