Lõhe on üks väärt ja maitsev toiduaine, millest saab teha erinevaid maitsvaid roogi. Toidublogija Aet avastas salatikomponendina suhkruherned ning sellest inspireerituna pani kokku mõnusa talvise jaapanipärase lõhesalati suhkruherneste, granaatõuna ja maitsestatud seesamiseemnetega. Proovi järgi!
Retseptisoovitus: jaapanipärane lõhesalat
Vaja läheb (2-le):
2 tükki grillitud lõhe (ca 100-150 g ühele inimesele)
paar peotäit rukolat või lambasalatit
2 avokaadot
veidi wakamed (et maitse ei domineeriks)
ca 15 tk suhkruherneid
mungube (soovi korral)
peotäis granaatõunaseemneid
ca 2 tl maitsestatud seesamiseemneid (Ume ploomiga, Gomasio vms)
Kaste:
Oliiviõli
Sidrunimahla
Agaavisiirupit, mett või suhkrut
Värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine:
Küpseta lõhe meelepärasel viisil. Mulle meeldib selles salatis enim just grillitud lõhe (mida talvel teen toagrilliga), aga sobib ka pannil või ahjus (grillrežiimiga) küpsetatud lõhe. Selle salatiga sobib nii kuum lõhe kui ka küpsetatud ja mahajahtnud lõhe.
Salati põhjaks sobib hästi rukola või lambasalat. Seejärel viiluta avokaado ja lisa salatile. Pane salatile veidi wakame vetikaid. Lõika ka suhkruherned diagonaalis pooleks ja lisa salatile. Salatisse sobivad hästi ka mungoad, vahel olen lisanud ka neid, kui juhtub parasjagu olema. Koori granaatõun ja puista umbes veerandi granaatõuna seemned salatile.
Nirista väikesesse purki head külmpressitud oliiviõli, veidi sidrunimahla ja hapususe tasakaalustamiseks veidi midagi magusat (mett, agaavisiirupit või suhkrut). Loksuta kaste väikeses purgis segamini. Kalla kaste salatile ning jahvata otse salatile ka musta pipart.
Tõsta salatile tükk lõhet ning puista peale maitsestatud seesamiseemneid.