Köögivilju saab valmistada mitmel erineval moel. Üks kõige lihtsam neist on ahjus küpsetamine. Sellegipoolest annab ka juurikaid ahju pistes teha vigu, mis lõpptulemuse ära rikuvad.
Kuus viga, mida tehakse köögiviljade küpsetamisel
Sa koorid neid
Vahel tulebki köögiviljad ära koorida - näiteks siis, kui neist putru teha või kui juurikad ei ole enam kuigi värsked. Muul juhul ei ole selleks tegelikult põhjust. Koores on palju kasulikke aineid ja ahjus küpsetamisel annavad need söögile ka parema tekstuuri. Ära koori peeti, suvikõrvitsat, kartulit või porgandit. Pese need vaid hoolikalt puhtaks hõõrudes, õpetab Mashed.
Sa röstid neid liiga madala kuumuse juures
Köögiviljad vallutavad südameid, kui neile on röstides krõbe ja pruun koorik peale küpsenud ning sisemus on jäänud pehmeks. Kui seda ei juhtu, on põhjuseks ilmselt küpsetamistemperatuur. Enamasti sobib köögiviljade küpsetamiseks 200-230 kraadi. Pane aga tähele, et kui sa oled köögiviljade juurde lisanud extra virgin oliiviõli, ei tohi ahjus olla üle 210 kraadi. Muidu läheb õli kõrbema ja rikub köögiviljade maitse.
Sa kasutad vale panni
Köögiviljade küpsetamiseks on vaja kõige tavalisemat suurt ahjuplaati, sest sel on madalad ääred. Kui pannil on kõrged ääred, ei saa niiskus välja aurata ja köögiviljad vettivad oma mahlas läbi.
Sa paned pannile liiga palju asju
Köögiviljad võivad ära vettida ka siis, kui neil on pannil kitsas. Siis on tegu juba pigem aurutamise kui röstimisega ning neile ei teki karamellist koorikut. Kui köögivilju on väga palju, küpseta neid mitmes järgus.
Sa ei lõika neid ühesuuruseks
Kõik köögiviljad peaksid olema enam-vähem ühesuurused, muidu küpsevad need mõistagi erineva kiirusega läbi. Pane tähele, et sibul küpseb kiiremini, mistõttu peaks sellest lõikama suuremad tükid.
Sa maitsestad neid valesti
Suussulavate köögiviljade röstimise saladus on õige maitsestamine. Tee need jube enne küpsetamist õliseks ning pärast seda lisa soola ja pipart. Kui maitsestad köögivilju pärast ahjust välja võtmist ja õli ei pane, võivad need ära kuivada ja maitseaine ei jää külge.