Hoone energiatõhus renoveerimine pikendab selle eluiga 30-50 aasta võrra

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elumaja Ala külas.
Elumaja Ala külas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hoone energiatõhusus tähendab seda, et optimaalne sisekliima saavutatakse vähima energiakuluga. Parima energiatõhususe saavutamine nõuab aga küllaltki suurt alginvesteeringut.

Vähest energiakulu ei tohi saavutada halva sisekliima arvelt, seega on parima energiatõhususe saavutamiseks vajalik piisavalt suur alginvesteering.

«Renoveerimise käigus antakse hoonele järgmised 30-50 aastat eluiga ja selle aja jooksul võivad ka väikesed võidud kumuleeruda märgatavaks tulemuseks, ütles Wineco OÜ arendus- ja kvaliteedijuht Martin Mõts. Lisaks tõuseb energiatõhusaks renoveeritud hoone väärtus ning kui hoone sisekliima eest on korrektselt hoolt kantud, muutub ka elukeskkond tunduvalt tervislikumaks. 

Tasuvusprobleeme annab vältida

Hoone energiatõhusa renoveerimise korral võib problemaatiliseks kujuneda valesti valitud tehnilised lahendused või tehnosüsteemide vale dimensioneerimine. Olulist rolli mängib Mõtsa sõnul hilisemal kasutusel ka tehnosüsteemide seadistamine ja töö juhtimine.

Ka renoveeritav kinnisvaraobjekt võib ehitustöödele oma piirid seada. «Sõltuvalt ehitise seisukorrast ja konstruktsioonist ei pruugi kõik lahendused olla rakendatavad,» märkis Mõts. Seetõttu tulebki juba planeerimisfaasis hakata põhjalikku eeltööd tegema. Kaasata tuleks spetsialiste erinevatest valdkondadest, et leida soodsaim moodus edasiliikumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles