Defitsiit elamispindade turul paneb üürihinnad magalarajoonides kasvama

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõpruse puiestee 202 renoveeritud korterelamu.
Sõpruse puiestee 202 renoveeritud korterelamu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Üüripindade turg on praegusel ajal tavapärasest kuumem. Mustamäel, Õismäel ja Lasnamäel ehk magalapiirkondades on üürihinnad aga endiselt madalamad kui teistes Tallinna piirkondades. Kui kaua selline trend jätkuda võiks?

Inimene otsib ikka odavamat varianti. Tänapäeva üürnike jaoks on sealjuures ka paarikümnene hinnaerinevus elulise tähtsusega. Kuna Tallinnasse kolimine on jätkuvalt aktiivne, mõjutab see otseselt ka pealinna üüriturul toimuvat.

«Inimestel on eelkõige vajadus odava toote järgi ja enam ei soovita ilmtingimata kesklinnas elada, eriti veel kui su töökoht ja elu asub äärelinnas,» ütles Kinnisvarabüroo Uus Maa OÜ maakler Egon Juhanson.

Elanikkond kasvab seega eeskätt madalamate hindadega piirkonnas, tingides magalarajoonide üha suureneva populaarsuse. Domus Kinnisvara maakler Janis Rimitsansi sõnul veavad nendes piirkondades hinnatõusu muudest piirkondadest pealinna kolinud inimesed: vanematekodust lahkunud noored, kohalikud ja välisõpilased ja veel mõned sihtgrupid. Odavaid elupindu on vähe ning seetõttu ollakse ka magalapiirkondades nõus kasvõi näljase kõhu arvelt üüri eest hingehinda välja käima.

«Kesklinna korteri üürileandja kahjuks räägib ka see, et tänaseks omavad magalapiirkonnad kogu vajalikku infrastruktuuri ning piisavalt mugavat ühistranspordiühendust erinevate linnaosadega,» märkis Arco Vara elamispindade maakler Märt Roos.

Tulevikus võib oodata üürihindade külmumist

Pidev elanikkonna kasv pealinnas tekitab paraku defitsiiti üürikorterite turul, pannes omakorda üürihinnad veelgi enam kasvama. Viimase aja üüriinvestorite ja paljude kerkinud üürimajade taustal, julgeb Juhanson hindade püsivuses siiski kahelda.

«Ise arvan, et saabub aeg, kus üürnikel on valida pindade vahel ja üürileandjad on kohustatud tegema hinnalangetusi või siis muid järeleandmisi üüritingimustes. Aga, eks seda näitab aeg ja üldiselt paneb hinna paika siiski turg,» leidis ka Rimitsans.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles