Kaubandussõtta asusid seega ka jänkid, kelle kiireks osutunud laevad samuti Itta jõudsid. Kuuldavasti oli esimene ameerika miljonär pipramiljonär!
Aga vürtside osa kaubanduses on aegade vältel muidugi vähenenud. Varasemalt tuli must pipar enamasti Maldiividelt, ka praegu saadakse sealt kõige parema kvaliteediga pipart. Tänapäeval kasvatatakse teda kogu troopikas, suuremad kasvandused on Sri Lankal, Tais, Vietnamis, Lõuna-Indias ja veel väga paljudes maades. Pipar on maailmakaubanduses küll vürtside seas esikohal. Parimaks loetakse Maldiivi ja Singapuri päritolu pipart.
Nii nagu enamus tähtsamaid vürtse, on ka pipar vürtsine maitseaine, mis on tugevalt antibakteriaalne, võitleb infektsioonidega. Erguti, mis parandab vereringet, puhastab organismi toksiinidest, vähendab rasvade oksüdeerumist, tugevdab maksa ja põrna, takistab enneaegset vananemist, vähendab vastuvõtlikkust haigustele. Suurendab seedeensüümide tootmist, parandab seedimist, vähendab kõhupuhitust ja gaase. On hea iivelduse vastu. Soojendab magu, tõstab keha temperatuuri, võitleb külmetusega. Kasutada külmetavate käte ja jalgade puhul.
Pipar ergutab maitsenäsasid, seega tugevdab nende toitude maitset, kus teda kasutatakse. Värskelt jahvatatud pipar on kõige parem toidule lisada vahetult enne söömist. Kuumadele toitudele vahetult enne pliidilt võtmist. Eelnevalt jahvatatud pipra maitseomadused on nõrgemad. Toitude loetelu, kus pipart kasutada, on väga pikk, näiteks lihatoidud, kalatoidud, marinaadid, supid, kastmed, pirukatäidised. Klassikaline on vanaema supimaitseaine: pipar, sibul ja loorber – lisaks veel till, seller ja muu supiroheline. Hea pipar muudab iga toidu paremaks!
- Must pipar – kõige populaarsem. Viljad korjatakse enne küpsemist, kuivatades muutuvad mustaks.
- Valge pipar – Viljad jäetakse taimele pikemaks ajaks küpsema. Korjatud viljad kastetakse vette, pestakse ja kuivatatakse, et välimine koor pehmeneks, kest eemaldatakse. Tulemuseks on mahedama maitsega valge pipar, kasutatakse valgetes kastmetes.
- Roheline pipar
Viljad korjatakse enne valmimist. Kasutatakse rohelistes kastmetes, kalale, köögiviljale, rohelistele suppidele jne.