Kui toiduained rühmade kaupa kaussi jagad, saad parema ülevaate, milline on makrotoitainete vahekord. Lisaks on ühe kena kausitäie komplekteerimine ja koostisainetega eksperimenteerimine tõeliselt nauditav ja loominguline tegevus, mille lõpptulemus ka hästi maitseb.
Retseptisoovitus: sushikauss lehtkapsaga
Äsja ilmus Eesti esimene fitnessi raamat «Fitness ja toitumine», mille autoriteks on Egle Eller-Nabi, Britt Paju ja Kristin Salupuu. Raamatust leiab palju kasulikke retsepte, nende hulgas ka õpetusi, kuidas teha kausitoitu.
Sushikauss lehtkapsaga
E: 343 kcal
SV: 35 g
R: 11 g
V: 31 g
- 35 g soolalõhet
- 100 g keedetud täisterariisi või punast riisi
- 30 g lehtkapsast
- pool norilehte
- 50 g porgandit
- 50 g kurki
- 50 g keedetud sojaube või musti konservube
- 1 sl hakitud rohelist sibulat seesamiseemneid
- 0,5 tl oliiviõli
- pisut soola
Kaste:
- 1 sl kvaliteetset naturaalselt kääritatud sojakastet
- 0,5 tl riisiäädikat
Rebi rootsudest puhastatud lehtkapsas ja nori väiksemateks tükkideks ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Sega õliga ja maitsesta kergelt soolaga. Küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 5–10 minutit, kuni kapsas on kergelt krõbe.
Riivi porgand, tükelda kurk ja loputa oad. Kui kasutad külmutatud sojaube, vala neile korraks keev vesi peale, seejärel kurna ja loputa külma veega. Musti konservube loputa korralikult jooksva vee all. Tõsta kõik komponendid kaussi ning vala peale sojakastmest ja riisiäädikast kokku segatud kaste. Peale puista seesamiseemneid ja rohelist sibulat.