Maineka Pritzkeri arhitektuuripreemia võitis India arhitekt Balkrishna Doshi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pritzkeri preemia tänavuaastane laureaat Balkrishna Doshi
Pritzkeri preemia tänavuaastane laureaat Balkrishna Doshi Foto: /AP/Scanpix

Pritzkeri preemiat antakse välja alates 1979. aastast ning Balkrishna Doshi on järjekordne lisandus mainekate arhitektide nimekirjas.

Doshi on aktiivselt arhitektina tegutsenud ligi 70 aastat ning koostööd teinud mitmete modernse arhitektuuri suurkujudega nagu Louis Kahn ja Le Corbuiser, vahendab BBC. Auhinna žürii kirjeldas üheksakümneaastast vanameistrit kui: «tõsise, lihtsa arhitektuuri looja, kes ei allu trendidele.»

Doshi enda sõnul on tema arhitektuur: «minu elu, filosoofia ja unistuste pikendus loomaks arhitekti vaimu varasalve.»

«Kõik meid ümbritsevad objektid ja loodus ise – valgus, taevas, vesi, torm – kõik elab ühiselt kõlavas sümfoonias,» ütles Doshi AFP’le.

Doshi projekteeritud madala sissetulekuga elanike majad
Doshi projekteeritud madala sissetulekuga elanike majad Foto: /AP/Scanpix

Doshi on Aranya munitsipaalmajade projekti raames välja töötanud Bangalore’i linna vaestele munitsipaalmajad. Tänaseks elab neis ligi 80 000 inimest. Doshi on oma karjääri jooksul väljendanud kutsumust aidata arhitektile kohaselt neid kaaskodanikke, kelle elu on kõige raskem.

Teeneka Doshi karjäär hõlmab üle saja valminud projekti viiekümnendatest aastates tänaseni.

Doshi projekt Ahmedabadis
Doshi projekt Ahmedabadis Foto: Wikimedia Commons

Zürii põhjendas Doshi nimetamist preemia vääriliseks sääraselt: «Balkrishna Doshi näitab oma töös, et kõik hea arhitektuur ja linnaplaneerimine ei pea ühendama ainult eesmärgipärasust ja struktuuri aga arvestama ka kliima, asukoha, tehnika ja käsitööga ning selle asetama laiemat konteksti austavasse mõtteraamistikku.»

Bangalore'i juhtimiskooli raamatukoguhoone
Bangalore'i juhtimiskooli raamatukoguhoone Foto: Wikimedia Commons

Pritzkeri auhinda on varem antud ka nimekatele Jørn Utszonile, kelle käe all valmis kuulus Sydney ooperimaja, Oscar Niemeyeri'le ja Zaha Hadid'ile, kelle büroo kujundab ka Tallinna sadamapiirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles