Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Prantsuse köögil on pidu

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Pośeeritud pirnid.
Pośeeritud pirnid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ka Eesti restoraniköögid teevad järgmisel nädalal kummarduse Prantsuse kokakunstile, tähistades 21. märtsil erimenüüdega üleilmset Prantsuse gurmeepäeva «Good France». Nende hulgas on Olustvere teenindus- ja maamajanduskool, mille õpilased valmistavad prantsuspärase õhtusöögi, kust ei puudu part apelsinikastmes ega punaveinis keedetud pirnid.

Maitsemeeli hullutavaid Prantsuse juurtega roogi pakutakse Olustvere mõisas viiekäigulisel õhtusöögil veel. Isuäratusampsuks Burgundia tuuletasku, Lorraine'i pirukas ja kurgi-mündisupp, kõik Kir Crémant' kokteili seltsis.

«Toidusedelis on ka sibulasupp ja kohaknellid valge veini - võikastmega,» nimetab Olustvere teenindus- ja majanduskooli õpetaja Kaiti Pirs. Kõik käigud tulevad kokaõpilaste käe alt, mõistagi on õpetajad abiks ja toeks.

Üldse astub tänavu prantsuspärase erimenüüga üles varasemast rohkem koolirestorane, kokku viis. Peale Olustvere veel Tartu kutsehariduskeskuse õpperestoran Meliss, Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse restoran La Fourmi Jõhvis, Viljandi kutseõppekeskus ja Tallinna teeninduskooli õpperestoran Teko, kes on osalejate hulgas teist aastat.

«See on rekord,» sõnab Claudia Delmas-Scherer, Prantsusmaa suursaadik Eestis. Rekord on ka see, et neljandat aastat peetaval gurmeepeol pakub Eestis mitmekäigulist prantslaslikku lõuna- või õhtusööki juba neliteist söögikohta ja maailma eri nurkades osaleb üritusel üle 3000 restorani. «Võrreldes esimese korraga on see arv kolmekordistunud,» tähendab suursaadik. Seejuures pidid kõik need restoranid ja menüüd varem saama osalemiseks kinnitusloa rahvusvaheliselt peakokkade komiteelt, mida juhib ürituse patroon, nimekas kokk Alain Ducasse.

Tagasi üles