Galerii: Saksa küla, mis Berliini müüri langemise järel endiselt lootusetult lõhestatud (3)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Berliini müür langes juba 1989. aastal, pole mitte kogu Saksamaa sellest toibunud: üks väike küla on endiselt lootusetult lõhestatud. 

Kuigi Mödlareuthi-nimelises külas on ainult 15 majapidamist, on see sellest hoolimata pooleks jaotatud ja mõlemal poolel on omaette külavanemad, postiindeksid ning elanikel isegi pisut erinev kõnemaneer, vahendab Mirror.

Mödlareuth on juba ajalooliselt, täpsemalt alates 1810. aastast, olnud pisut jagunenud: osa sellest kuulus Baieri, teine osa Tüüringi territooriumile. Kuid kuni Berliini müüri püstitamiseni 1961. aastal oli sel jaotusel sisuliselt olematu tähendus.

Siis aga jagas ida ja lääne võim küla väga konkreetselt kahte lehte: suisa nii, et keset küla püstitati valvuritega müür, täpselt nagu Berliinis. Seepärast sai külake endale ka pikkadeks aastateks hüüdnime Väike Berliin.

Külakese kummalisest elukorraldusest raamatu kirjutanud Jason Johnson ütleb, et tänapäeva-Euroopas on selline püsiv jagunemine väga kummaline nähtus. 

«Isegi lapsed käivad siin erinevates koolides sõltuvalt sellest, kummal pool piiri nad elavad. Ja üle tänava elavatele naabritele helistamiseks tuleb võtta kaugekõne,» räägib ta.

Sõja ajal okupeerisid vene väed esmalt kogu küla, kuid hiljem taganesid pisut ja jätsid Baieri lääne vägedele.

Omaaegse müüriehituse peamine murekoht külaelanike jaoks oli see, et küla pull jäi ühele ja lehmad teisele poole müüri, muul moel müüriehitus elanikke väga ei puudutanud. 

Jupp müürist on külas endiselt alles ja iga-aastaselt külastab seda päris suur hulk turiste.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles