Elektrilevi hoiatab: elektriliinide lähedal tasub kevadtöid tehes ettevaatlik olla

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrilevi kutsub üles ettevaatlikkusele.
Elektrilevi kutsub üles ettevaatlikkusele. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kevad hooaja saabudes suureneb võrguettevõtte Elektrilevi halduspiirkonnas hüppeliselt juhtumite arv, kus elektriliinide läheduses kevadtööde tegijad põhjustavad tuhandetele inimestele elektrikatkestusi ja seavad ohtu oma elud.

«Selle aasta kolme kuuga on Elektrilevi võrgus tekkinud 35 riket seoses puude langetamisega liinidele ning 34 riket seoses kaevetöödega. Kokku on nende sündmustega tekitatud elektrikatkestusi 6400 tarbimiskohale,» märkis Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen ning lisas, et kui ilm veelgi soojemaks läheb, on suur tõenäosus, et erinevatest kaevetöödest põhjustatud katkestuste arv suureneb veelgi. 

Kõige sagedasemad ongi kevadel juhtumid, kus pärast maa sulamist alustatakse kevadel töödega, mis nõuavad maa kaevamist. Peamiselt linnaruumis ja asulates kasutatav maakaabel on üldjuhul 0,7 meetri sügavusel. See tähendab, et isegi labidaga kaevates on oht jõuda elektriliinideni. Õhuliinide lähistel tekitavad kõige enam probleeme liinide juures toimuvad kevadised raietööd ja rasketehnika, mis õhuliinidesse takerduda võib.

«Seadus ütleb, et kõik tööd elektriliinide kaitsevööndis tuleb kooskõlastada võrguettevõttega,» rõhutas Klaassen. Selline meede onühest küljest hädavajalik ohutuse tagamiseks, teisalt aitab ära hoida kahjusid ja vältida elektrikatkestuste tekitamist tuhandetele inimestele.

Klaassen lisas, et nõu saamiseks võib alati Elektrilevi poole pöörduda, seda kasvõi juhul, kui on tarvis elekriliinide asukohta täpsustada. Vajadusel tuleb kohale Elektrilevi spetsialist, kes selgitab ohukohti ja juhendab elektriliinide kaitsevööndis tegutsemist.

Hoidu elektriliinide kaitsevööndist

Kaitsevöönd on õhuliinide puhul mõlemal pool liini teljest madalpinges 2 meetrit, 6-20 kV liinidel 10 meetrit ja 35-110 kV liinidel 25 meetrit ning maakaabelliini korral liini äärmistest kaablitest 1 meeter. Ehitusseadustiku kohaselt on õhuliinide kaitsevööndis keelatud elektripaigaldise omaniku loata langetada puid ja sõita masinatega, mille üldkõrgus maapinnast koos veosega või ilma selleta on üle 4,5 meetri. Maakaabelliinide kaitsevööndis on keelatud töötada löökmehhanismidega, tasandada pinnast ja teha mullatöid sügavamal kui 0,3 meetrit.

Elektrilevile kuuluva võrgu kaitsevööndis töötamiseks vajaliku taotluse leiab Elektrilevi veebilehelt. Kui liinilähedastel töödel on tekkinud elektriohu olukord, andke sellest teada Elektrilevi rikketelefonil 1343. Kui aga on juhtunud õnnetus inimesega, tuleb kohe teavitada häirekeskust numbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles