Noorpaar soetas kavala nipiga kodu kõigest aasta pärast koolilõppu

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

2016. aastal koolid lõpetanud noorpaar kasutas kavalat nõksu selleks, et kärmelt oma kodu sissemakse kokku saada ja samal ajal muretut noore inimese elu jätkata.

24-aastane Beth Sharpe  ja tema kallim, 23-aastane Ed Rawcliffe ostsid oma esimese kodu kõigest aasta pärast seda, kui neil ülikoolid lõpetatud said. Kooliajal noorpaar säästmisega ei tegelenud, nutika säästunipi leidsidki nad pärast kooli lõppu, vahendab Daily Mail.

Selleks, et 269 400 eurot maksnud kodu sissemaks kokku saada, kolisid noored pärast koolilõppu ja tööleminekut tagasi Bethi ema juurde - nii õnnestus neil eluasemekulud peaaegu nulli viia - Bethi emale maksid nad sümboolset üüri. Kogu see raha, mis muidu läinuks elamispinna eest tasumiseks, kõrvale panna.

Samal ajal jäi noortel palga kõrvalt siiski piisavalt vaba raha, et elada noorele omast elu edasi - loobuma pole nad pidanud ei pidudest ega reisidest, vaid pisut on tulnud valida, kui kalleid väljaminekuid teha.

Esialgu plaanisid noored Bethi ema juures elada kaks aastat, kuid oma kodu sissemaksuks vajalik summa õnnestus neil kokku koguda kõigest aastaga. 

Noored soovitavad kindlasti säästmisega mitte liiale minna ja mitte liiga suuri eesmärke seada, sest elu peab ka nautida saama. Samuti hoiatavad nad, et pärast kodunt eemal elatud ülikooliaastaid on vanematega ühe katuse alla tagasiminek kindlasti katsumus. 

«Me elasime küll ainult kolmekesi, mina, Ed ja mu ema, aga ikkagi läksime vahepeal raksu. Ema pahandas meiega, et me ei korista piisavalt,» ütleb Beth. Aga tagantjärele on noored Bethi emale väga tänulikud, et ta neile sellise võimaluse andis. 

Eriti tänasel päeval, kus vanemaid hirmutatakse juttudega sellest, kuidas kord juba koju tagasi kolinud laps sealt kunagi enam ei lahku.

Tomib ka kodumaal

Sissemakse kogumiseks vanematekoju tagasi kolimine või sealt üldse mitte lahkumine on üha menukam ka Eestis. Sarnaselt Bethile ja Edile säästis oma kodu sissemaksuks raha Tartus elav Sirle, kes, tõsi küll, ülikooliõpinguteks vanematekodust välja ei kolinudki. 

«Mu ema oli mingil hetkel juba murelik küll, et ma välja ei koligi. Mina kogusin raha pisut kauem, viis aastat, bakalaureuse- ja magistriõpingute ajal. Käisin kooli kõrvalt tööl ja säästsin. Aga sel kuul, kui õpingud läbi said, vormistasin korteriostu ära ka,» ütleb Sirle. Vanematele maksis naine sel perioodil osa elektri- ja veekuludest.

Sirle ei elanud ka nii laia joonega kui briti noored - välisreisid jäid viieks aastaks ootele ja ka kodumaise meelelahutuse puhul tuli hoolega läbi mõelda, kas ta saab seda endale lubada. Kuid täiesti peost suhu elamist kindlasti ei olnud ja kogumisaastaid Sirle õudusvärinatega ei meenuta. «Arvan, et tudengid, kes õpingute kõrvalt tööl ei käi ja raha ei kogu, elavad ikka kehvemini kui mina sel perioodil,» räägib Sirle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles