Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retsept: valmista ise autentne Türgi pide-leib (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Türgi pide
Türgi pide Foto: Dzinnik Darius / PantherMedia / Dzinnik Darius/Scanpix

Türgi pide on tainalaevuke, mis täidetud kõige hea-paremaga, mis sul vaid pähe tuleb, traditsiooniliselt kasutatakse köögivilju, (lamba)hakkliha ja juustu. Pide (mille mitmus, muide, on pideler) valmib saviahjus, kuid hakkama saab ka ilma selleta.

Siin on kohandatud retsept, mida võib üsna kergelt ka kodustest tingimustes järele teha. Ära muretse selle pärast, mis kujuga laevukesed ahju lähevad, välja tulevad nad juba asjalikus olukorras. Sellest retseptist jagub kaheksale, seega on tegemist suurepärase peoroaga. Retseptide jaoks otsisime abi kokanduslehekülgedelt Taste ja Not Quite Nigella.

Taina valmistamine

Vaja läheb:

  • 500 g sõelutud jahu
  • 1 tl pärmi
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 375 ml sooja vett
  • määrimiseks oliiviõli

Valmistamine

Sega kausis kokku jahu, pärm, suhkur ja sool. Tee keskele lohuke, seejärel vala juurde vesi. Kasuta segamiseks puulusikat, siis võta appi käed, et tainas palliks vormida. Jahuga kaetud pinnal sõtku tainast 15 minutit, kuni see on pehme ja elastne. Aseta tainas kaussi ning kata õhukese õlikihiga. Kata rätikuga ning lase 1-1,5 tundi kerkida.

Kuni tainas kerkib, valmista täidis.

Täidis

Vaja läheb:

  • 1 sl oliiviõli
  • 1 hakitud suur sibul
  • 4 hakitud küüslauguküünt
  • 750 g hakkliha
  • 1 keskmine hakitud roheline paprika
  • 1 keskmine hakitud punane paprika
  • 3 sl tomatipastat
  • 3 väikest punast peeneks hakitud tšillipipart
  • maitseaineid (nt suitsutatud paprikat, jahvatatud vürtsköömneid, soola-pipart)
  • soovi korral riivjuustu
  • serveerimiseks peterselli, sidruniviil ja Tabasco kaste

Valmistamine

Kuumuta suur pann, lisa õli, sibulad ja küüslauk. Prae mõni minut, kuni klaasjad. Lisa pannile hakkliha, prae mõned minutid. Seejärel lisa paprikad, tomatipasta, tšillid ja maitseained. Prae kuni segu on valmis (umbes 5 minutit).

Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Tambi tainas, riputa peale soola ja sõtku aeglaselt. Lase 5 minutit tainal puhata, siis aga anna sellele halukujuline vorm. Lõika tainas kaheksaks ning vormi iga tükk paadikujuliseks. Ettevaatlikult aseta paadikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning täida jahtunud lihatäidisega ja juustuga. Näpi üles paadikese ääred, et täidis maha ei voolaks ning pintselda ääred üle õliga. Küpseta 12-15 minutit.

Serveerimiseks riputa peale hakitud petersell ning paku koos sidruniviilu ja Tabasco kastmega.

Märksõnad

Tagasi üles